Top

Παναγία Κακαβιώτισσα: το Συγκλονιστικό Εκκλησάκι της Λήμνου

5
(1)

Πριν ακόμα φθάσω στην Λήμνο είχα ακούσει πολλά εγκωμιαστικά σχόλια για την Παναγία την Κακαβιώτισσα. Όχι μόνο για το τοπίο αλλά και για το ίδιο το εκκλησάκι που έχει την ιδιαιτερότητα να είναι η μοναδική ασκεπής εκκλησία στον κόσμο. Όταν στην συνέχεια έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα φωτογραφίες και πληροφορίες γι’ αυτό το συγκλονιστικό ξωκκλήσι ομολογώ πως ανυπομονούσα όσο τίποτα άλλο να βρεθώ εκεί.

Και δεν απογοητεύτηκα. Ομολογώ πως όσα είχα ακούσει και δει σε φωτογραφίες δεν περιέγραφαν ούτε στο ελάχιστο αυτό που στην πραγματικότητα βλέπεις. Όλη η εμπειρία είναι μοναδική και πραγματικά σου λέω πως αν βρεθείς στην Λήμνο και δεν επισκεφθείς την Παναγία την Κακαβιώτισσα, τότε έχεις χάσει το σημαντικότερο από τα αξιοθέατα του νησιού.

Η Παναγία η Κακαβιώτισσα πήρε το όνομα της από το βουνό Κάκαβος στο οποίο βρίσκεται και είναι από τα παλαιότερα μετόχια του Αγίου Όρους. Είναι χτισμένη στην εσοχή ενός τεράστιου βράχου, κάτι σαν μεγάλη σπηλιά, και έχει για σκεπή τον ίδιο τον βράχο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως θα Πας στην Παναγία την Κακαβιώτισσα

Παναγία Κακαβιώτισσα

Αρχικά θέλω να σου τονίσω σε υπερθετικό βαθμό να ΜΗΝ χρησιμοποιήσεις το google map για να σε οδηγήσει! Γιατί αν το κάνεις θα βρεθείς όπως εγώ να οδηγάς σε έναν κατσικόδρομο στην “μέση του πουθενά”, να διασχίζεις για ώρα βουνά και λαγκάδια (κυριολεκτικά) και να αναρωτιέσαι πού στο καλό βρίσκεσαι.

Και τέλος, έχοντας μπροστά σου αδιέξοδο και στο πλάι την απότομη και κάθετη πλαγιά ενός βουνού, θα ακούσεις την κυρία του gps να σου ανακοινώνει θριαμβευτικά: “φτάσατε στον προορισμό σας”!! Ευτυχώς που βρέθηκε σε εκείνο το σημείο ένας ντόπιος ο οποίος είχε έρθει να ποτίσει το χωράφι του.

Εκείνος μας εξήγησε πως βρισκόμασταν στο πίσω μέρος του βουνού όπου ήταν η Παναγία η Κακαβιώτισσα και πως καθημερινά έφτανε κόσμος ως εκεί οδηγημένος λανθασμένα από το gps. Οπότε ξέχνα αυτήν την φορά την τεχνολογία και ακολούθησε τον πατροπαράδοτο τρόπο. Στην ανάγκη ρώτα και κάποιον που θα βρεις στον δρόμο σου.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λήμνος το Νησί του Ηφαίστου, Αξιοθέατα

Για να πας λοιπόν στην Παναγία την Κακαβιώτισσα θα ακολουθήσεις από την Μύρινα την κεντρική έξοδο της πόλης προς το Πλατύ. Μόλις φθάσεις στον κόμβο του περιφερειακού δρόμου θα στρίψεις αριστερά και μετά από ένα χιλιόμετρο δεξιά στον χωματόδρομο (υπάρχει ταμπέλα).

Ο χωματόδρομος είναι σε καλή κατάσταση και διαρκεί για περίπου 2,5 χιλιόμετρα. Στο τέλος του θα φτάσεις σε ένα πλάτωμα όπου θα παρκάρεις το αυτοκίνητο και από εκεί είναι που ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Κακαβιώτισσα.

Θυμήσου πως αν κατευθύνεσαι στην Κακαβιώτισσα από την πλευρά του Κοντιά δεν πρέπει να στρίψεις στην ταμπέλα που θα δεις στην μάντρα των ενοικιαζόμενων στον Εβγάτη γιατί είναι η λάθος διαδρομή που λέγαμε στην αρχή.

Η Διαδρομή μέχρι την Παναγία την Κακαβιώτισσα

Η διαδρομή, από τον χώρο που σταθμεύουν τα αυτοκίνητα μέχρι το εκκλησάκι, είναι περίπου 30 λεπτά περπάτημα (ανάλογα και το πόσο αργά ή γρήγορα περπατά κανείς) και στην αρχή ανεβαίνεις αρκετά σκαλοπάτια που θεωρώ πως είναι και το πιο κουραστικό της κομμάτι. Παρ’ όλα αυτά μην φανταστείς πως θα κάνεις κάποια εξτρίμ αναρρίχηση γιατί στην συνέχεια το έδαφος γίνεται επίπεδο και το περπάτημα ξεκούραστο.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λήμνος οι Ωραιότερες Παραλίες

Διασχίζοντας το οροπέδιο θα σε μαγέψει η θέα του βουνού τριγύρω αλλά και της θάλασσας που φαίνεται στο βάθος. Οι μυρωδιές από το θυμάρι και τα άλλα βότανα θα σε ακολουθούν σε όλη την διαδρομή. Στα μισά περίπου θα συναντήσεις ένα κιόσκι όπου μπορείς να σταματήσεις για να ξεκουραστείς. Φτάνοντας κάτω από τον βράχο που βρίσκεται το εκκλησάκι θα χρειαστεί να ανέβεις πάλι κάποια σκαλοπάτια αλλά θα έχεις πια φθάσει στον προορισμό σου.

Η Ιστορία της Παναγίας Κακαβιώτισσας

Ήταν περίπου το 1305 όταν μοναχοί κατέφυγαν εδώ από τον Άγιο Ευστράτιο για να γλυτώσουν από τις επιδρομές των Τούρκων. Οι μοναχοί ασκήτευαν στις διάφορες σπηλιές που βρίσκονται στην περιοχή και έχτισαν παράλληλα αυτό το μικρό εκκλησάκι για να λειτουργούνται. Τότε ήταν που η Παναγία η Κακαβιώτισσα έγινε μετόχι του Αγίου Όρους και περιήλθε στην ιδιοκτησία της Μονής της Αγίας Λαύρας.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λήμνος, τα Καλύτερα Μέρη για Φαγητό

Στην πάροδο των χρόνων όμως έπαψαν να έρχονται καινούργιοι ασκητές. Έτσι, όταν πέθαναν και οι γεροντότεροι, απέμεινε μόνο ένας μοναχός ο οποίος αποφάσισε κι εκείνος να επιστρέψει στο Άγιο Όρος. Βρήκε λοιπόν έναν βοσκό από την οικογένεια Μουμτζή ο οποίος είχε την στάνη του σε εκείνη την περιοχή και του παρέδωσε την εικόνα το Ρόδον το Αμάραντον. Παράλληλα του ζήτησε να ανεβάζουν την εικόνα κάθε Λαμπροτρίτη στο εκκλησάκι και να την γιορτάζουν. Η παράδοση λέει πως αμέσως μετά ο καλόγερος μπήκε στην θάλασσα, άνοιξε το ράσο του που έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 1

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!