Top

Παναγία Εκατονταπυλιανή, το Στολίδι της Πάρου

5
(2)

Η Παναγία η Εκατονταπυλιανή είναι το ιερό κόσμημα της Πάρου αλλά και ένα από τα πιο σημαντικά παλαιοχριστιανικά μνημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι το πιο σπουδαίο από τα αξιοθέατα του νησιού και φυσικά κανένας επισκέπτης δεν φεύγει χωρίς να την επισκεφθεί.

Βρίσκεται στην Παροικιά, σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πάρου γι’ αυτό και είναι από τα πρώτα πράγματα που βλέπει κανείς φθάνοντας. Υπάρχουν δυο ονομασίες για τον ναό, “Καταπολιανή” και “Εκατονταπυλιανή” και οι δυο ονομασίες χρησιμοποιούνταν παράλληλα από τα μισά του 16ου αιώνα.

Μας το βεβαιώνει το γεγονός πως σε υπόμνημα του Δούκα Ιωάννη Δ’ με χρονολογία 1562 η εκκλησία αναφέρεται σαν Καταπολιανή, ενώ σε έγγραφο του Πατριάρχη Θεολήπτου Β’ το 1586 αναφέρεται σαν Εκατονταπυλιανή. Σήμερα έχει επικρατήσει η δεύτερη ονομασία και ο ναός είναι γνωστός πια σαν Παναγία Εκατονταπυλιανή.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Πάρος, οι Καλύτερες Παραλίες

Παναγία Εκατονταπυλιανή, Πάρος

Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Η Ιστορία της Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Το μοναδικό αυτό μνημείο του Χριστιανισμού είναι χτισμένο από τρεις Βυζαντινούς Αυτοκράτορες και θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο βυζαντινό μνημείο. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι πως από τον 4ο αιώνα που ιδρύθηκε λειτουργεί δίχως καμία διακοπή μέχρι και τις μέρες μας.

Η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου, πηγαίνοντας στους Άγιους Τόπους για να βρει τον Τίμιο Σταυρό σταμάτησε στο νησί της Πάρου. Εκεί βρήκε ένα μικρό εκκλησάκι της νέας τότε θρησκείας και προσευχήθηκε τάζοντας πως αν έβρισκε τον Τίμιο Σταυρό θα έκτιζε στην ίδια θέση έναν μεγαλοπρεπή ναό.

Ο Τίμιος Σταυρός βρέθηκε και το τάμα της Αγίας Ελένης εκπληρώθηκε από τον γιο της τον αυτοκράτορα Μεγάλο Κωνσταντίνο.

Ο ναός ήταν ξυλόστεγη σταυρική βασιλική και καταστράφηκε πιθανόν από φωτιά. Επί Ιουστινιανού ανακατασκευάστηκε και προστέθηκαν θόλοι και τρούλος ενώ ο μάστορας υπήρξε μαθητής του αρχιμάστορα που έκτισε την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Η παράδοση αναφέρει πως στην Εκατονταπυλιανή υπάρχουν 99 φανερές πόρτες και μια ακόμα, η εκατοστή, η οποία είναι κλειστή και δεν φαίνεται. Θα ανοίξει, κατά την παράδοση, όταν οι Έλληνες πάρουν πίσω την Πόλη.

*Από την Πάρο Ημερήσια Εκδρομή σε Δήλο και Μύκονο. Δες εδώ περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες

Ο Κυρίως Ναός Παναγίας Εκατονταπυλιανής

Μπαίνοντας στον κυρίως ναό εντυπωσιάζεσαι από την λιτότητα αλλά και την μεγαλοπρέπεια του χώρου. Στο εικονοστάσιο που χωρίζει τον κυρίως ναό από το ιερό βρίσκεται η εικόνα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής που είναι έργο του 17ου αιώνα.

Στο αριστερό τμήμα του κυρίως ναού υπάρχει παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο και ένα άλλο αφιερωμένο στους Αγίους Αναργύρους ενώ στην δεξιά πλευρά τα παρεκκλήσια είναι αφιερωμένα στον Άγιο Φίλιππο και την Αγία Θεοκτίστη. Την Αγία Τράπεζα την σκεπάζει εξαιρετικό μαρμάρινο κιβώριο του οποίου οι τέσσερις κίονες έχουν κιονόκρανα κορινθιακού ρυθμού.

Ο Ιερός Ναός υπέστη πολλές καταστροφές στο πέρασμα των αιώνων με μεγαλύτερη εκείνη που προήλθε από τους καταστροφικούς σεισμούς του 1733. Κατά την διάρκεια των εργασιών της επισκευής του έγιναν παράλληλα διάφορες προσθήκες οι οποίες αλλοίωσαν την εμφάνιση του κτιρίου.

Το 1959 ξεκίνησε η αναπαλαίωση του ναού από τον Αναστάσιο Ορλάνδο ο οποίος και τον επανέφερε στη μορφή που είχε επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού. Οι εργασίες αυτές ολοκληρώθηκαν το 1966.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Αντίπαρος, οι 10 Καλύτερες Παραλίες

Το Βαπτιστήριο

Στο νότιο τμήμα του ναού βρίσκεται το Βαπτιστήριο που είναι το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο βαπτιστήριο της Ορθοδοξίας φτιαγμένο από τον 4ο αιώνα. Πρόκειται για μια τρίκλιτη βασιλική της οποίας οι τρούλοι και ο θόλος είναι φτιαγμένοι από πωρόλιθο.

Στον χώρο υπάρχει μεγάλη μαρμάρινη σταυρική κολυμπήθρα το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι μέσα στο έδαφος, ενώ το τμήμα της που εξέχει το κοσμούν ανάγλυφοι σταυροί μέσα σε κύκλους.

Στο πάτωμα του βαπτιστηρίου σώζονται κομμάτια από το παλιό μωσαϊκό δάπεδο ενώ υπάρχει τοιχογραφία, η παλαιότερη που έχει βρεθεί στο νησί, που απεικονίζει κάποιον άγιο του οποίου η ταυτότητα δεν έχει διευκρινιστεί.

Το σύμπλεγμα της Παναγίας της Εκατονταπυλιανής, που την ονομάζουν και “Αγιά Σοφιά” του Αιγαίου, το συμπληρώνει συγκρότημα από διώροφα κελιά και ψηλός περίβολος. Η εκκλησία γιορτάζει με μεγάλη λαμπρότητα, πυροτεχνήματα και παραδοσιακούς χορούς κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου, εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Είναι ανοιχτά όλη την ημέρα ενώ πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στον χώρο καθημερινά στις 12:30 και στις 20:30, εκτός από τις μέρες που τελούνται ιερές λειτουργίες.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 2

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!