Top
  >  ΕΛΛΑΔΑ   >  ΜΑΝΗ, 10 ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΣ
()

Η Μάνη είναι αυστηρή, με αρχέγονη ομορφιά, ένας τόπος τραχύς αλλά αυθεντικός που όσο τον γνωρίζεις τόσο τον ερωτεύεσαι. Κάστρα, πύργοι, σπήλαια, βυζαντικές εκκλησιές και μέσα σε όλα αυτά η απαράμιλλη φιλοξενία του Μανιάτη. Ένας ευλογημένος τόπος που κρύβει μέσα του την ψυχή ολόκληρης της Ελλάδας. Απάνεμα λιμανάκια, σιωπηλοί οικισμοί που απλώνονται δίπλα στην θάλασσα και από ψηλά ο Ταϋγετος να την σκεπάζει σαν πολύτιμη κόρη.

ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΝΗ

Mπορείς να δεις τον χάρτη και εδώ

Υπάρχουν πολλές αναφορές σχετικές με την ονομασία της Μάνης. Η πιο επικρατούσα είναι εκείνη που υποστηρίζει πως η ονομασία προέρχεται από την λέξη “μανός” η οποία σημαίνει γυμνός από βλάστηση, ακριβώς δηλαδή όπως είναι η περιοχή της Μάνης. Σύμφωνα με αρχαιολογικές έρευνες η Μάνη κατοικήθηκε από την Παλαιολιθική ακόμα εποχή. Στους αιώνες που ακολούθησαν ταυτίστηκε με την αρχαία Σπάρτη, ενω στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821πρόσφερε πολλά και αποτέλεσε την αφετηρία του ξεσηκωμού. Οι δυσκολίες στην επιβίωση, λόγω του άγονου εδάφους, οδήγησαν από πολύ νωρίς τους Μανιάτες στην μετανάστευση.

ΠΟΙΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΝΑ ΔΩ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ

Στην Μάνη θα βρεις άπειρα μέρη που θα αγαπήσεις και όσο περισσότερο θα την εξερευνάς τόσο θα ενθουσιάζεσαι με αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Ας δούμε όμως μαζί τα δέκα πιο σημαντικά μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείς.

1. ΟΙΤΥΛΟ

Το Οίτυλο είναι ένας παραδοσιακός και γραφικός οικισμός χτισμένος στην κορυφή ενός λόφου. Ο Όμηρος το αναφέρει σαν κομμάτι από το βασίλειο του Μενέλαου. Πολλά χρόνια πριν από την Αρεόπολη εθεωρείτο η πρωτεύουσα της Μάνης. Αξίζει να δει κανείς το περίφημο κάστρο της Κελεφάς όπως και την μονή Ντεκούλου του 18ου αιώνα με τις πανέμορφες αγιογραφίες. Κάτω στην παραλία υπάρχει το επίνειο του χωριού το Νέο Οίτυλο με πολύ όμορφη παραλία για κολύμπι και ταβερνάκια όπου θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι και μεζέδες. Για την διαμονή σου στο Οίτυλο ρίξε μια ματιά εδώ.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Στεμνίτσα η Όμορφη της Αρκαδίας, Αξιοθέατα

2. ΛΙΜΕΝΙ

Δίπλα από το Οίτυλο υπάρχει το Λιμένι ένας από τους ωραιότερους και πιο παραδοσιακούς οικισμούς της περιοχής. Συνδυάζει μοναδικά από την μια την θάλασσα και από την άλλη το μοναδικό και διαφορετικό από όσα έχεις δει, τοπίο. Το Λιμένι βρέχεται κυριολεκτικά από την θάλασσα και τα σπίτια του βρίσκονται σχεδόν πάνω στο κύμα, γι’ αυτό και σου δίνει την εντύπωση ενός πολύ όμορφου μικρού νησιού. Για την διαμονή σου στο Λιμένι ρίξε μια ματιά εδώ.

Mπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λιμένι στην Μάνη, Ιδανικός Προορισμός Σαββατοκύριακου

3. ΑΡΕΟΠΟΛΗ

Πάνω ακριβώς από το Λιμένι ο επισκέπτης συναντά την παραδοσιακή Αρεόπολη, από όπου ξεκίνησε η επανάσταση στις 17 Μαρτίου του 1821. Αυστηρή και αρχοντική μαζί θα σε μαγέψει όταν περιηγηθείς στο εσωτερικό της και στα στενά πετρόχτιστα δρομάκια της. Αρχικά το όνομα της ήταν Τσίμοβα αλλά μετονομάστηκε σε Αρεόπολη από τον θεό του πολέμου Άρη. Στο κέντρο της θα συναντήσεις την ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών με το εντυπωσιακό καμπαναριό. Εδώ εκκλησιάστηκαν οι Μανιάτες προτού ορκιστούν για τον ξεσηκωμό του 1821. Για την διαμονή σου στην Αρεόπολη ρίξε μια ματιά εδώ.

4. ΠΥΡΓΟΣ ΔΙΡΟΥ

Photo Credits

Απέχει από την Αρεόπολη περίπου 11 χιλιόμετρα κι εδώ θα βρεις τα ωραιότερα λιμνοσπήλαια ολόκληρης της Ελλάδας. Η περιοχή έχει ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές, πανέμορφες παραλίες και εντυπωσιακά πυργόσπιτα. Όμως τα πιο εντυπωσιακά όλων είναι τα Σπήλαια της Βλυχάδας και της Αλεπότρυπας. Η τουριστική διαδρομή μέσα στα σπήλαια έχει μήκος 1, 5 περίπου χιλιομέτρου και τα 1200 από αυτήν είναι λιμναία. Εδώ υπάρχουν εντυπωσιακοί συνδυασμοί από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Για την διαμονή σου στον Πύργο Διρού ρίξε μια ματιά εδώ.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Ναύπλιο Ανακάλυψε τα Αξιοθέατα και τις Ομορφιές του

5. ΚΟΙΤΑ

Photo Credits

Το χωριό Κοίτα είναι ένας από τους παλαιότερους οικισμούς και η γενέτειρα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Μάνης. Εδώ χτίστηκε ο πρώτος πέτρινος πύργος αλλά και ο εξαώροφος πύργος Λαζαρόγγονα που θεωρείται ο ψηλότερος της περιοχής. Το χωριό δεν είναι τουριστικό όμως ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο παραμένει εντυπωσιακό. Εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι πιο πολλοί πέτρινοι πύργοι από τους οποίους κάποιοι κατοικούνται ενώ άλλοι είναι κλειδωμένοι και εγκαταλειμένοι. Για την διαμονή σου στο χωριό Κοίτα ρίξε μια ματιά εδώ.

6. ΓΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ

Φωλιασμένος σε ένα φυσικό όρμο στην ανατολική πλευρά του Κάβο Γκρόσσο ο Γερολιμένας είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς της Μάνης. Τα πέτρινα σπίτια του ακουμπούν στην θάλασσα. Επί τουρκοκρατίας ο Γερολιμένας υπήρξε ορμητήριο των Μανιατών πειρατών. Στα παραθαλάσσια μαγαζιά του με θέα την θάλασσα θα απολαύσεις τον καφέ σου αλλά και φρέσκους ψαρομεζέδες. Για την διαμονή σου στον Γερολιμένα ρίξε μια ματιά εδώ.

7. ΒΑΘΕΙΑ

Η Βάθεια, η οποία με τους πύργους και τα καστρόσπιτα της υπήρξε στο παρελθόν ένα ξεχωριστό οχυρό, συνεχίζει και σήμερα να εντυπωσιάζει τον επισκέπτη. Ο οικισμός βρίσκεται σε ύψωμα από όπου έχει κανείς μοναδική θέα στο πέλαγος. Οι πύργοι της Βάθειας αποτελούν μνημεία της ντόπιας οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και οι περισσότεροι δημιουργήθηκαν τον 18ο και 19ο αιώνα. Χτίζονταν σε κοντική απόσταση ο ένας από τον άλλον έτσι ώστε να δημιουργούν ένα τείχος προστασίας από τους εχθρούς. Κάποιοι έχουν αναστυλωθεί και λειτουργούν σαν ξενώνες όμως οι περισσότεροι στέκουν εγκατελειμένοι και ερημωμένοι. Για την διαμονή σου στην Βάθεια ρίξε μια ματιά εδώ.

8. ΚΟΤΡΩΝΑΣ

Ο Κότρωνας είναι το μεγαλύτερο παραθαλάσσιο χωριό της ανατολικής Μάνης με πανέμορφη αμμουδιά για κολύμπι. Αυτό το γραφικό ψαροχώρι απέχει μόλις 16 χιλιόμετρα από την Αρεόπολη και οφείλει το όνομα του στην μορφολογία του εδάφους του. Πέτρες και βράχια συνθέτουν ένα άγριο και αυστηρό τοπίο το οποίο άλλωστε χαρακτηρίζει και στο σύνολο του την περιοχή της Μάνης. Ο Κότρωνας μπορεί να αποτελέσει ησυχαστήριο για ξεκούραση και τόπος γαλήνης για τον επισκέπτη. Για την διαμονή σου στον Κότρωνα ρίξε μια ματιά εδώ.

9. ΣΚΟΥΤΑΡΙ

Photo Credits

Ανάμεσα στο Γύθειο και τον Kότρωνα βρίσκεται το Σκουτάρι. Είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό χτισμένο επάνω σε έναν λοφίσκο. Όπως παντού στην Μάνη, έτσι κι εδώ, θα συναντήσεις πυργόσπιτα αλλά και παλιές εκκλησίες όπως αυτή του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου και της Κοίμησεως της Θεοτόκου και οι δυο από τον 18ο αιώνα. Επίσης στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας υπάρχει το ομώνυμο βυζαντικό εκκλησάκι το οποίο χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Οι παραλίες του Σκουταρίου είναι αμμουδερές και έχουν καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Για την διαμονή σου στο Σκουτάρι ρίξε μια ματιά εδώ.

10. ΓΥΘΕΙΟ

Για το τέλος άφησα το αγαπημένο Γύθειο. Χτισμένο αμφιθεατρικά με θέα το πανέμορφο λιμάνι του δίνει την αίσθηση στον επισκέπτη πως βρίσκεται σε κάποιο νησί. Όμορφα νεοκλασικά σπίτια, ενδιαφέρουσες εκκλησίες και στενά γραφικά δρομάκια που οδηγούν σε ολάνθιστες αυλές θα σε μαγέψουν. Το λιμάνι του Γύθειου υπήρξε το ορμητήριο του ελληνικού στόλου στα χρόνια της επανάστασης και σήμερα λικνίζονται στα ήσυχα νερά του σκάφη, βάρκες και καϊκια όλων των ειδών. Στην νότια άκρη του μια στενή λωρίδα γης οδηγεί στο μικρό νησάκι Κρανάη όπου, σύμφωνα με τον μύθο, πέρασαν την νύχτα τους ο Πάρις με την Ελένη την τελευταία τους βραδιά πριν περάσουν στην Τροία. Μην ξεχάσεις να δεις το παλιό Παρθεναγωγείο που χτίστηκε το 1886 και είναι έργο του Τσίλλερ, τον φάρο που χρονολογείται από το 1837 και έχει ύψος 23 μέτρα και τον πέτρινο πύργο του Τζανετάκη Γρηγοράκη. Για την διαμονή σου στο Γύθειο ρίξε μια ματιά εδώ.

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

post a comment