Top

Λήμνος το Νησί του Ηφαίστου, Αξιοθέατα

5
(5)

Με την ευκαιρία της πρώτης επίσκεψης μου στην Λήμνο αναπόφευκτα μου δημιουργήθηκε η σκέψη πόσα νησιά, πόσα μέρη, πόσοι τόποι υπάρχουν κοντά μας ή λίγο μακρύτερα, που δεν έχουμε δει και ούτε καν φανταζόμαστε πόσο εκπληκτικά μπορεί να είναι.

 Και ομολογώ πως η άγνωστη μέχρι πρόσφατα Λήμνος ήταν για μένα μια τεράστια έκπληξη. Το νησί του Ηφαίστου είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τόπος και αν δεν καταλαβαίνεις τι μπορεί να σημαίνει αυτό, θα το καταλάβεις μόλις τελειώσεις την ανάγνωση αυτού του άρθρου.

Αρχικά θα πρέπει να πως ότι η Λήμνος δεν είναι από τα «δήθεν» νησιά. Η Λήμνος είναι αυθεντική, γνήσια και αληθινή και μη βιαστείς να με κρίνεις για την επιλογή των λέξεων.

Λήμνος, κάστρο

Ξέρω πως και οι τρεις σημαίνουν το ίδιο ακριβώς πράγμα όμως πως αλλιώς να τονίσεις την μοναδικότητα της; Δεν κρύβει τίποτα διαφορετικό από αυτό που σου δείχνει.

Είναι ένα νησί που εκτός από τις αμμουδερές παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά και τα υπέροχα χωριά έχει ακόμα να επιδείξει το κάστρο της, εκπληκτικά πετρώματα, σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, ακόμα και μια έρημο!!

Έλα λοιπόν να σε ξεναγήσω στα ωραιότερη μέρη της Λήμνου και να σου πω με βεβαιότητα πως υπάρχουν κι άλλα που δεν πρόλαβα να δω. Γι’ αυτό θα πάω ξανά και ίσως όχι μόνο μια φορά. Γιατί την Λήμνο δεν την χορταίνεις!

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”.

Πως θα Πας στην Λήμνο

Με Πλοίο

Η Λήμνος συνδέεται ακτοπλοϊκά με τον Πειραιά με δρομολόγια που πραγματοποιούνται 1-2 φορές την εβδομάδα και η διάρκεια του ταξιδιού είναι από 18-22 ώρες, ανάλογα με το δρομολόγιο.

Με την ίδια περίπου εβδομαδιαία συχνότητα φεύγουν τα πλοία και από το Λαύριο για την Λήμνο, όμως το ταξίδι από εδώ είναι πιο σύντομο και διαρκεί περίπου 9,5 ώρες. Τέλος η ευκολότερη και πιο γρήγορη πρόσβαση είναι από την Καβάλα με την απόσταση να καλύπτεται σε 3-4 ώρες.

Η Λήμνος συνδέεται ακτοπλοϊκά και με άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως η Χίος, οι Φούρνοι, η Ικαρία και η Σάμος, αλλά και με μεγάλα νησιά των Κυκλάδων όπως η Μύκονος και η Σύρος.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λήμνος, οι Ωραιότερες Παραλίες

Με Αεροπλάνο

Για την Λήμνο πραγματοποιούνται καθημερινά πτήσεις από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” της Αθήνας όπως και από το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης. Τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχει απ’ ευθείας πτήση και από το αεροδρόμιο της Ρόδου.

Τι να Δεις στην Λήμνο – Αξιοθέατα

Τι να πρωτοδείς θα έπρεπε να ήταν ο τίτλος, γιατί στην Λήμνο είναι πραγματικά πολλά αυτά που έχει να δει ο επισκέπτης. Αν παράλληλα λάβεις υπόψιν ότι δεν είναι από τα μικρά σε έκταση νησιά, τότε για να επισκεφθείς τα πιο σημαντικά αξιοθέατα θα πρέπει να έχεις ένα φουλ πρόγραμμα.

Έτσι πιο κάτω θα βρεις όλα όσα, προσωπικά πρόλαβα και είδα, και αξίζουν μια επίσκεψη. Αυτό που μένει σε σένα είναι να φτιάξεις το δικό σου πρόγραμμα.

Σε αυτό ίσως σε βοηθήσει και ο χάρτης στην αρχή του άρθρου, που δείχνει το σημείο που βρίσκεται κάθε ένα από τα αξιοθέατα. Οπότε βάσει του τόπου διαμονής σου κάνεις και το πρόγραμμα σου.

Μύρινα

Η πρωτεύουσα της Λήμνου είναι εντυπωσιακή καθώς πλαισιώνεται από δυο όρμους, τον Ρωμαίικο και τον Τούρκικο γιαλό, αλλά και το κάστρο της. Εδώ είναι το σημείο όπου χτυπά η καρδιά ολόκληρου του νησιού.

Το όνομα της το πήρε από την Μύρινα την κόρη του βασιλιά της Ιωλκού Κρηθέα. Αρχαιολογικές έρευνες που έχουν γίνει στην πόλη και στην γύρω περιοχή έχουν φέρει στο φως ενδείξεις πως υπήρχε ζωή από την Νεολιθική αλλά και την Πρώιμη εποχή του Χαλκού.

Από το μικρό γραφικό λιμανάκι με τα ψαροκάϊκα, που βρίσκεται κάτω ακριβώς από το κάστρο, μπορείς να κάνεις μια βόλτα στην μικρή αλλά πανέμορφη αγορά της. Μαγαζιά όλων των ειδών είναι συγκεντρωμένα εδώ το ένα πλάι στο άλλο.

Εκτός από τα διάφορα εμπορικά υπάρχουν και εκείνα που πουλάνε ντόπια προϊόντα όπως το μελίχλωρο τυρί και το καλαθάκι της Λήμνου, παξιμάδια, μέλι, κρασιά και φλωμάρια.

Από την άλλη πλευρά μια βόλτα στον Ρωμαίικο γιαλό θα σε γεμίσει με εικόνες από υπέροχα αρχοντικά χτισμένα τον 19ο αιώνα από την αριστοκρατία του νησιού οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν εγκατεστημένοι στην Αίγυπτο.

Ενδιαφέρον έχουν επίσης να δεις το Μητροπολιτικό Μέγαρο, το Αρχαιολογικό μουσείο αλλά και τις τρεις μεγάλες εκκλησίες της Μύρινας, τον ναό της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Παντελεήμονα και της Παναγίας του Τσας.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λήμνος, τα Καλύτερα μέρη για Φαγητό

Κάστρο Μύρινας

Το κάστρο πάνω από την Μύρινα, εκτός από εντυπωσιακό, είναι και το μεγαλύτερο του Αιγαίου καλύπτοντας έκταση 144 στρεμμάτων. Το Μεσαιωνικό αυτό κάστρο χτίστηκε στις αρχές του 12ου αιώνα (1186) από τον Ανδρόνικο Α’ Κομνηνό, στο ίδιο σημείο όπου παλαιότερα υπήρχε αρχαία ακρόπολη με κυκλώπεια τείχη.

Από το 1479 μέχρι το 1912 το κάστρο ήταν υπό την κατοχή των Οθωμανών. Από αυτήν την χρονολογική περίοδο είναι και τα περισσότερα κτίσματα τα οποία έχουν εναπομείνει.

Η καλύτερη ώρα για να ανέβεις στο κάστρο είναι το απόγευμα που ο ήλιος δεν καίει και η ζέστη του καλοκαιριού γίνεται λίγο πιο ανεκτή. Από το ψηλότερο σημείο του, εκεί που ανεμίζει πάντα η Ελληνική σημαία, θα τραβήξεις τις ωραιότερες φωτογραφίες της Μύρινας και του παλιού λιμανιού της.

Ανεβαίνοντας το λιθόστρωτο μονοπάτι για το κάστρο έχε το νου σου στις απέναντι πλαγιές. Τα ελάφια που ζουν εκεί ίσα που διακρίνονται καθώς το χρώμα τους γίνεται ένα με το τοπίο.

Αυτά τα ελάφια ανήκουν στο είδος Dama Dama ή πλατώνι. Μεταφέρθηκαν εδώ στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από την Ρόδο και αρχικά ήταν 2 ζευγάρια.

Από τότε έχουν πολλαπλασιαστεί και αποτελούν μια ξεχωριστή νότα για τον επισκέπτη του κάστρου. Υπάρχει όμως και η δυσάρεστη όψη. Τα ελάφια δεν προστατεύονται από κανέναν φορέα και μόνο ο Δήμος Μύρινας τους παρέχει τροφή και νερό.

Κάποιες φορές όμως τυχαίνει να μην είναι αρκετή η τροφή τους και τότε τα ελάφια αναγκάζονται να την αναζητήσουν σε γειτονικούς κήπους ακόμα και σε σκουπιδοτενεκέδες. Στο παρελθόν παρατηρήθηκαν επιθέσεις αδέσποτων σκύλων με αποτέλεσμα τα ελάφια να κινδυνέψουν.

Ώρες Εισόδου

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Κέρκυρα οι 12 Καλύτερες Παραλίες της

Τα Χωριά της Λήμνου

Δεν περιμένεις φυσικά να γράψω για όλα τα χωριά της Λήμνου. Πιστή στις αρχές μου θα αναφέρω όσα επισκέφθηκα, όσα είδα από κοντά και όσα γνώρισα.

Όμως επειδή είναι πολλά εκείνα που δεν πρόλαβα να δω ή που τα πέρασα δίχως να σταματήσω, υπόσχομαι να τα προσθέσω όταν επισκεφθώ ξανά την Λήμνο.

Κότσινας

Το μικρό ψαροχώρι Κότσινας ή Κότσινος βρίσκεται μέσα σε ένα πανέμορφο κόλπο με ένα μικρό γραφικό λιμανάκι όπου αράζουν βάρκες και καϊκια.

Στο τέλος του δρόμου με τις ταβέρνες που περνά δίπλα από την θάλασσα, θα βρεις τα σκαλοπάτια που οδηγούν ψηλά στο κάστρο. Εκεί υπάρχει το μικρό εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής το οποίο αρχικά είχε χτιστεί τον 15ο αιώνα, ενώ απομεινάρια της οχύρωσης του κάστρου υπάρχουν στην βόρεια πλευρά.

Στο πλάι της μικρής εκκλησίας υπάρχουν περίπου 65 σκαλιά που οδηγούν βαθειά μέσα στην γη σε ένα πηγάδι-αγίασμα, μια πηγή δηλαδή με γλυκό νερό. Λίγο πιο πέρα από την εκκλησία θα δεις το άγαλμα της Μαρούλας.

Ήταν η 18χρονη ηρωίδα που στην πολιορκία του κάστρου από τους Οθωμανούς το 1478 άρπαξε το σπαθί του νεκρού πατέρα της και όρμησε η ίδια στην μάχη εμψυχώνοντας τους συμπολεμιστές της και οδηγώντας τους στην νίκη.

Κοντιάς

Ο Κοντιάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Λήμνου με πανέμορφα αρχοντικά χτισμένα από καραβοκύρηδες τον 19ο και στις αρχές του 20ου αιώνα. Πάνω στον πευκόφυτο λόφο θα δεις τους παραδοσιακούς ανεμόμυλους οι οποίοι αποτελούν ένα από τα αξιοθέατα του χωριού.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείς την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου με την φρουριακή κατασκευή χτισμένη τον 16ο αιώνα και τον ναό του Αγίου Δημητρίου ο οποίος είναι χτισμένος το 1867. Τέλος αξίζει μια επίσκεψη στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Βαλκανικής Τέχνης η οποία περιλαμβάνει πίνακες αναγνωρισμένων καλλιτεχνών.

Μούδρος

Ο Μούδρος είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Λήμνου και είναι γνωστός για το λιμάνι του το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Μεσογείου.

Βρίσκεται μέσα σε απάνεμο κόλπο ο οποίος είναι προσβάσιμος ακόμα και από μεγάλα θωρηκτά γεγονός που του προσδίνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία.

Στους Βαλκανικούς πολέμους υπήρξε το ορμητήριο του Παύλου Κουντουριώτη ενώ την περίοδο 1914-16 ήταν βάση ανεφοδιασμού των Συμμάχων για τις επιχειρήσεις της Καλλίπολης και των Δαρδανελλίων.

Στον Μούδρο μην παραλείψεις να επισκεφθείς το παλιό πέτρινο δημοτικό σχολείο του 1852, την εκκλησία των Ταξιαρχών με το υπέροχο ξύλινο τέμπλο χτισμένη το 1835, καθώς επίσης και το Συμμαχικό νεκροταφείο το οποίο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία του Α’ Παγκόσμιου Πόλεμου.

Επιβάλλεται επίσης να σταματήσεις στην “Πεζούλα” για καφέ ή μπύρα και να απολαύσεις Λημνιώτικη φιλοξενία και σπεσιαλιτέ με ντόπια προϊόντα.

Πλατύ

Το Πλατύ είναι ένας από τους πιο όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς της Λήμνου. Έχει περιποιημένα σπίτια, κάποια από αυτά πέτρινα, τα οποία πλαισιώνονται από μεγάλες αυλές και κήπους.

Σημείο συνάντησης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του χωριού είναι η μεγάλη πλακόστρωτη πλατεία που την στολίζουν ψηλά δέντρα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου χτισμένη το 1857.

Ένα εντοιχισμένο ανάγλυφο με την μορφή του Αγίου Γεωργίου και ημερομηνία 1808 υποδηλώνει πως υπήρχε παλαιότερος ναός στο ίδιο σημείο. Το Πλατύ είναι επίσης γνωστό για την παραλία του η οποία θεωρείται από τις καλύτερες και πιο δημοφιλείς του νησιού.

Πορτιανού

Στο χωριό Πορτιανού είχαν στρατοπεδεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις το 1915, ενώ ο Ουϊστον Τσώρτσιλ είχε εγκαταστήσει εδώ το αρχηγείο του. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει το αρχοντικό του Γ. Κωνσταντίνου στο οποίο διέμενε ο Τσώρτσιλ.

Όταν μάλιστα πλησίασα στην σιδερένια αυλόπορτα του αρχοντικού για να το φωτογραφήσω, εκείνο που θαύμασα ήταν ο πολύ όμορφος κήπος του και πόσο περιποιημένο το διατηρούν οι σημερινοί του ιδιοκτήτες.

Στο Πορτιανό υπάρχει το δεύτερο Συμμαχικό νεκροταφείο της Λήμνου, μικρότερο από εκείνο του Μούδρου, το οποίο βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το νεκροταφείο του χωριού.

Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο του Πορτιανού το οποίο στεγάζεται σε ένα από τα παλιά αρχοντικά του οικισμού.

Ρωμανού

Πετρόχτιστα σπίτια και παλιά αρχοντικά είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν το Ρωμανού που θεωρείται από τα ωραιότερα χωριά της Λήμνου. Εντυπωσιακά είναι ακόμα τα κτίρια της Παπαϊωάνειου Σχολής η οποία χτίστηκε το 1906 αλλά και το πέτρινο δημοτικό σχολείο χτισμένο το 1936.

Η αυλή του σχολείου είναι τεράστια με καρυδιές, αμυγδαλιές και ένα συντριβάνι στο οποίο παλιά υπήρχαν χρυσόψαρα. Πολύ όμορφοι είναι επίσης οι παλιοί ανεμόμυλοι που βρίσκονται στα υψώματα του χωριού.

Στο ανέβασμα σου για τους ανεμόμυλους θα δεις μπροστά σου και πάνω στο έδαφος υπόσκαφα πιθάρια τα οποία χρησίμευαν για την αποθήκευση σιτηρών, λαδιού και κρασιού και διατηρούνται μέχρι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση.

Εντυπωσιακή είναι ακόμα η εκκλησία της Γεννήσεως του Χριστού η οποία βρίσκεται στην μεγάλη πέτρινη πλατεία του χωριού. Ο ναός χτίστηκε το 1830 και ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ξυλόγλυπτο τέμπλο με αγιογραφίες από την Παλαιά Διαθήκη (Πρωτόπλαστοι, Κατακλυσμός, Σάλπιγγες Ιεριχούς, Πύργος της Βαβέλ, Κάιν και Άβελ κ.α.).

Ιδιαίτερη εντύπωσης επίσης κάνει και ο εξωνάρθηκας με τα επιβλητικά παράθυρα νεογοτθικού ρυθμού και τα σκαλιστά κιονόκρανα. Για τον εξωνάρθηκα υπάρχει επιγραφή η οποία αναφέρει πως αυτός έγινε: «ΔΑΠΑΝΗ ΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΡΩΜΑΝΟΥ ΕΝ ΕΤΕΙ 1881 ΙΟΥΛΙΟΥ ΠΡΩΤΗ»

Οι Αρχαιότητες της Λήμνου

Ηφαιστία

Η Ηφαιστία ήταν κατά τους ιστορικούς χρόνους η δεύτερη πιο σημαντική πόλη της Λήμνου μετά από την Μύρινα. Οι πρώτες ανασκαφές στην περιοχή έγιναν από τον Ιταλό αρχαιολόγο Alessandro Della Seta και διήρκεσαν από το 1926 μέχρι το 1936.

Προστάτης της πόλης ήταν ο θεός Ήφαιστος και ήταν χτισμένη πάνω σε χερσόνησο η οποία βρεχόταν γύρω γύρω από θάλασσα.

Έτσι σχηματίζονταν δυο λιμάνια τα οποία οι κάτοικοι χρησιμοποιούσαν ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν. Στον αρχαιολογικό χώρο ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το θέατρο που υπάρχει και το οποίο δόθηκε στο κοινό για παραστάσεις από το 2010.

Από τότε δημιουργήθηκε το “Φεστιβάλ Αρχαίας Ηφαιστίας” στην Λήμνο στα πλαίσια του οποίου τους καλοκαιρινούς μήνες πραγματοποιούνται θεατρικές και μουσικές παραστάσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Ώρες Εισόδου

Καβείρια

Τα Καβείρια ήταν ο χώρος λατρείας των θεών της φωτιάς και του σιδήρου οι οποίοι ήσαν παιδιά του Ηφαίστου. Προς τιμή τους γίνονταν θρησκευτικές τελετές οι οποίες ονομάζονταν Καβείρια Μυστήρια.

Κατά τους ελληνιστικούς χρόνους συνέρρεαν εδώ άτομα από όλον τον γνωστό τότε κόσμο. Οι διάφορες τελετές γίνονταν με παράλληλες θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα.

Η σημαντικότερη όμως όλων ήταν η γιορτή της πορφυρίας στην οποία ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς, η οποία σύμφωνα με την παράδοση έγινε στην Λήμνο.

Ώρες Εισόδου

Πολιόχνη

Στην ανατολική ακτή της Λήμνου και ακριβώς απέναντι από την Τροία βρίσκεται η Πολιόχνη η οποία ήταν ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της πρώιμης εποχής του Χαλκού.

Γνώρισε τόσο μεγάλη ανάπτυξη ώστε σήμερα να θεωρείται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης με πρώιμη μορφή αστικής και κοινωνικής οργάνωσης.

Όταν η Λήμνος έπαιζε πολύ σημαντικό ρόλο εξυπηρετώντας το θαλάσσιο εμπόριο εκείνης της εποχής, η Πολιόχνη αποτέλεσε ασφαλές αγκυροβόλιο για τα πλοία παρέχοντας άφθονο πόσιμο νερό και εφόδια.

Ώρες Εισόδου

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: 5 Νησιά για Οικονομικές Διακοπές

Τα Φυσικά Φαινόμενα της Λήμνου

Η Σπηλιά του Φιλοκτήτη

Κάτω από τον ιερό ναό στα Καβίρεια βρίσκεται η σπηλιά του Φιλοκτήτη. Ο Φιλοκτήτης, όπως διηγείται ο Σοφοκλής, στην εκστρατεία κατά της Τροίας τσιμπήθηκε από δηλητηριώδες φίδι.

Έτσι με προτροπή του Οδυσσέα οι σύντροφοι του τον άφησαν σε αυτήν την σπηλιά όπου έζησε μόνος 10 χρόνια. Όταν όμως δόθηκε στους Έλληνες ο χρησμός ότι ο Φιλοκτήτης και τα βέλη του θα φέρουν την νίκη, τότε τον επανέφεραν.

Έτσι κρυμμένος μέσα στον Δούρειο Ίππο σκότωσε τελικά με τα βέλη του τον Πάρη και χάρισε την νίκη στους συντρόφους του.

Δεν χρειάζεται φυσικά να σου πω ότι έβγαλα τα παπούτσια μου, μπήκα από την στενή σχισμή του βράχου και κατέβηκα μέσα στην σπηλιά. Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η θέα και αξίζει να το κάνεις.

Η μόνη δυσκολία που αντιμετωπίσαμε ήταν μέχρι να καταλάβουμε πού ακριβώς ήταν το σημείο του βράχου στο οποίο ήταν η είσοδος κι αυτό γιατί όταν πήγαμε ήμασταν οι μόνοι επισκέπτες στον χώρο.

Η φίλη μου που είχε βρεθεί ξανά εδώ πριν αρκετά χρόνια μου έλεγε πως ο κόσμος τότε έκανε ουρά για να μπει στην σπηλιά ένας ένας, οπότε από το πλήθος που περίμενε καταλάβαινες και που ήταν η είσοδος.

Γεωλογικό Πάρκο Φαρακλού

Το Γεωλογικό πάρκο Φαρακλού είναι ακόμα μια από τις εκπλήξεις που κρύβει η Λήμνος και ίσως το πιο συναρπαστικό σημείο της. Βρίσκεται στην βόρεια πλευρά του νησιού μετά το χωριό Προπούλι.

Εδώ η φύση έχει δημιουργήσει μοναδικής ομορφιάς γεωλογικά γλυπτά τα οποία έγιναν όταν η λάβα ήρθε σε επαφή με το νερό πριν από εκατομμύρια χρόνια και πάγωσε.

Έτσι έχουν δημιουργηθεί αλλόκοτοι σχηματισμοί βράχων στα χρώματα της ώχρας ή κόκκινοι που φτάνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας και προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο.

Αμμοθίνες

Οι Αμμοθίνες είναι η Σαχάρα της Λήμνου! Δεν γίνεται να βρεθείς στο νησί και να μην επισκεφθείς αυτό το ιδιαίτερο φαινόμενο της απέραντης ερήμου.

Οι Αμμοθίνες βρίσκονται στην βόρεια πλευρά του νησιού και μόλις 3 χιλιόμετρα πάνω από το χωριό Κατάλακκος. Καλύπτουν μια έκταση 70 περίπου στρεμμάτων και μαγεύουν με τους χρυσαφένιους αμμόλοφους και τα λευκά κρινάκια που βλέπεις να ξεφυτρώνουν εδώ κι εκεί.

Λέγεται πως εδώ έγιναν τα γυρίσματα της ταινίας με την Ρένα Βλαχοπούλου “Μια Ελληνίδα στο Χαρέμι”.

Αλυκή

Στην βορειοανατολική πλευρά της Λήμνου βρίσκεται και η τεράστια λιμνοθάλασσα με αλμυρό νερό γνωστή σαν Αλυκή. Στην περιοχή κάνουν στάση εκατοντάδες είδη πουλιών όταν αυτά μεταναστεύουν νοτιότερα ενώ συχνά βλέπεις εδώ και φλαμίνγκος.

Μαζί με τις γειτονικές Ασπρόλιμνη και Χορταρόλιμνη η Αλυκή αποτελεί τον σημαντικότερο υδροβιότοπο της Λήμνου και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αλυκή στην Ελλάδα.

Παλιότερα αποτελούσε για τους ντόπιους την μοναδική πηγή αλατιού γι’ αυτό και ξεκινούσαν καραβάνια από όλα τα σημεία του νησιού για να έρθουν ως εδώ και να μαζέψουν το πολύτιμο αλάτι το οποίο χρησιμοποιούσαν για την συντήρηση των τροφίμων αλλά και την κατεργασία των δερμάτων.

Παναγία Κακαβιώτισσα

Πως θα Πας

Πριν σου περιγράψω πόσο μοναδικό θέαμα αποτελεί αυτό το ξωκκλήσι που βρίσκεται χαμένο ανάμεσα στα βουνά, θα ξεκινήσω ανάποδα. Αρχικά θέλω να σου τονίσω σε υπερθετικό βαθμό να μην χρησιμοποιήσεις το google map για να σε οδηγήσει! Γιατί απλά σε πάει σε λάθος σημείο. Και ειλικρινά δεν ξέρω το γιατί.

Οπότε, η σωστή διαδρομή είναι να ακολουθήσεις από την Μύρινα την κεντρική έξοδο της πόλης προς το Πλατύ. Μόλις φθάσεις στον κόμβο του περιφερειακού δρόμου θα στρίψεις αριστερά και μετά από ένα χιλιόμετρο δεξιά στον χωματόδρομο (υπάρχει ταμπέλα) ο οποίος είναι σε καλή κατάσταση και διαρκεί για περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Ο χωματόδρομος καταλήγει σε ένα πλάτωμα όπου θα παρκάρεις το αυτοκίνητο και από εκεί ξεκινά και το μονοπάτι που οδηγεί στην Παναγία την Κακαβιώτισσα. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 30 λεπτά και στην αρχή ανεβαίνεις αρκετά σκαλοπάτια.

Στην συνέχεια όμως το έδαφος γίνεται επίπεδο και το περπάτημα ξεκούραστο. Στο τέλος της διαδρομής θα χρειαστεί πάλι να ανέβεις αρκετά σκαλοπάτια μέχρι τον βράχο που βρίσκεται το εκκλησάκι.

Η Ιστορία της

Η Παναγιά ονομάστηκε Κακαβιώτισσα από το όρος Κάκαβο στο οποίο βρίσκεται. Χτίστηκε το 1305 από μοναχούς που επέλεξαν αυτό το μέρος επειδή ήταν απομονωμένο και ήσυχο.

Περιήλθε στην ιδιοκτησία της μονής Μεγίστης Λαύρας όταν μοναχοί από τον Άγιο Ευστράτιο που ανήκαν στην μονή εγκαταστάθηκαν εδώ για να προστατευτούν από τις επιδρομές των Τούρκων.

Η παράδοση λέει πως όταν οι μοναχοί πέθαναν και δεν ήρθαν καινούργιοι ο τελευταίος από αυτούς αποφάσισε να γυρίσει στο Άγιο Όρος. Έτσι πριν φύγει βρήκε έναν ντόπιο βοσκό από την οικογένεια Μουμτζή και του εμπιστεύτηκε την εικόνα “Ρόδον το Αμάραντο” με την εντολή να την φέρνουν στο ξωκκλήσι και να την γιορτάζουν κάθε Λαμπροτρίτη.

Στην συνέχεια ο μοναχός μπήκε στην θάλασσα, άνοιξε το ράσο του που έγινε βάρκα και έφυγε για το Άγιο Όρος.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 5

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!