Λαδένια, η Κιμωλιάτικη Πίτσα
Λαδένια, η Κιμωλιάτικη πίττα που αν την δοκιμάσεις θα ενθουσιαστείς. Ακριβώς έτσι ενθουσιάστηκα κι εγώ όταν την πρωτοδοκίμασα στην Κίμωλο.
Τα υλικά της είναι “φτωχικά” όμως η γεύση και η νοστιμιά της είναι τόσο πλούσια που θα σου μείνουν αξέχαστα! Μοιάζει πολύ με πίτσα και τολμώ να πω ότι είναι πολύ νοστιμότερη.
Η συνταγή που θα σου δώσω σήμερα είναι της Μπέμπας Σάρδη η οποία έχει το γνωστό εστιατόριο στην Κίμωλο.
Η κ. Σάρδη με μεγάλη χαρά και προθυμία μου παραχώρησε και αυτήν την συνταγή όπως είχε κάνει και λίγο καιρό πριν με τους ονομαστούς λαχανοντολμάδες αυγολέμονο.
Λαδένια Κιμώλου
Υλικά
- 500γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι μαγιά ξερή
- 1 ποτήρι χλιαρό νερό
- 4 κσ ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
- 2 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
- 3-4 ώριμες ντομάτες
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- αλάτι
- πιπέρι
- ρίγανη
Eκτέλεση
Σε μια λεκανίτσα διαλύουμε την ξερή μαγιά σε χλιαρό νερό. Προσθέτουμε μετά το λάδι, μια πρέζα αλάτι και σιγά σιγά το αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά να μην κολλάει στα χέρια. Την σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει περίπου μια ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.
Παίρνουμε ένα ταψί περίπου 32 εκατ, το λαδώνουμε και όταν είναι έτοιμη η ζύμη την βάζουμε στο ταψί και προσπαθούμε με τα δάχτυλα να καλύψουμε όλη την επιφάνεια.
Σε μία λεκάνη κόβουμε τις ντομάτες, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (όπως στην σαλάτα) αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Τα ανακατεύουμε και τα ρίχνουμε πάνω στην ζύμη, προσθέτουμε μπόλικο λαδάκι και την ψήνουμε στους 180 για 1 ώρα περίπου.
Θυμήσου λοιπόν όταν θα βρεθείς στην Κίμωλο να δοκιμάσεις λαδένια και μην παραλείψεις να γευτείς τους μεζέδες και τα εξαίσια φαγητά της Μπέμπας Σάρδη στην Αλυκή.
Σου άρεσε η συνταγή; Έχεις δοκιμάσει την λαδένια της Κιμώλου; Περιμένω τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σου.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.