Top

Κωνσταντινούπολη Φαγητό, τι να Φας & Που

4.8
(5)

Στην Κωνσταντινούπολη εκτός από σημαντικά αξιοθέατα (για τα οποία μπορείς να μάθεις από εδώ) θα φας επίσης πλούσια και θα γευτείς πάρα πολύ νόστιμα πιάτα μιας και είναι γνωστό πως η πολίτικη κουζίνα αρέσει ιδιαίτερα σε εμάς τους Έλληνες.

Από την εποχή ακόμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας οι σουλτάνοι έδιναν μεγάλη σημασία να είναι ο λαός χορτάτος και η ποιότητα των υλικών να είναι πάντα η καλύτερη. Έτσι ακόμα και σήμερα οι Τούρκοι προσέχουν ιδιαίτερα την παρασκευή και τα υλικά του φαγητού τους.

Επειδή λοιπόν για τους Τούρκους το φαγητό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στην Πόλη υπάρχουν παντού, σε κάθε γωνιά και σε κάθε βήμα, άπειρα μαγειρεία και μαγαζιά που πωλούν κάθε είδος φαγητό.

Ακόμα και στον δρόμο θα συναντήσεις πάρα πολλά καροτσάκια στα οποία πουλάνε σάντουιτς με ψάρι, κουπάκια με ρύζι, κουλούρια, τυρόπιτες, ψητά καλαμπόκια μέχρι χυμούς και φρέσκα φρούτα εποχής.


Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Γρήγορος Οδηγός για την Κωνσταντινούπολη


Τι να φας στην Κωνσταντινούπολη

Οι επιλογές φαγητού στην Πόλη είναι τόσες πολλές που πραγματικά δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις και τι να διαλέξεις. Οι γεύσεις πολλές, αρωματισμένες με πολλά μπαχαρικά για τα οποία η πολίτικη κουζίνα φημίζεται και τόσο νόστιμα που είναι κυριολεκτικά “μπουκιά και συγχώριο”. 



Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζεις. Στα μαγειρεία της πόλης  έχουν τα φαγητά, όπως κι εδώ άλλωστε, μέσα σε βιτρίνα για να διαλέξεις.

Μπορείς λοιπόν να μην πάρεις ολόκληρη μερίδα αλλά να κάνεις όποιον συνδυασμό σου αρέσει. Να βάλεις δηλαδή στο πιάτο σου ένα μπούτι κοτόπουλο, λίγα ντολμαδάκια, μια γεμιστή ντομάτα και ούτω καθεξής.

Τα Καλύτερα Street Food της Πόλης

Balik Ekmek

Κωνσταντινούπολη, φαγητό
Balik Ekmek

To balik ekmek είναι το πιο συνηθισμένο αλλά και το πιο γευστικό από τα street food της Πόλης. Πρόκειται για σάντουιτς με ψητό ψάρι που συνηθέστερα είναι παλαμίδα.

Το πουλάνε παντού αλλά αν βρεθείς στο Εμινονού μπορείς να το αγοράσεις κατευθείαν από τα ψαροκάϊκα που αράζουν εκεί και ψήνουν επιτόπου.

Προσωπικά δεν είμαι του ψαριού, ένιωσα όμως την υποχρέωση να δοκιμάσω αυτό το ιδιότυπο σάντουιτς που δεν είχα ακούσει ξανά και ειλικρινά ενθουσιάστηκα καθώς ήταν πεντανόστιμο.

Περιλαμβάνει ψωμί που ανάμεσα στις φέτες του κρύβει φιλεταρισμένη ψητή παλαμίδα, ψιλοκομμένο μαρούλι, ντομάτα και κρεμμύδι, απλά τέλειο!

Λαχματζούν

Το λαχματζούν είναι ένα δημοφιλές πιάτο στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε ολόκληρη την Τουρκία. Πρόκειται για έναν τύπο επίπεδου ψωμιού που γεμίζεται με ένα μείγμα κιμά, συνήθως από αρνί ή μοσχάρι, που είναι καρυκευμένος με βότανα, μπαχαρικά και ντομάτα. Στην συνέχεια ψήνεται μέχρι η κρούστα να είναι τραγανή και σερβίρεται με φρέσκα λαχανικά και λίγο λεμόνι.



Θα το βρεις σε διάφορα μέρη, όπως είναι οι τοπικοί φούρνοι, σε εστιατόρια αλλά και υπαίθριους πάγκους. Είναι μια αγαπημένη νοστιμιά που συνήθως απολαμβάνεται σαν ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ ή ένα ελαφρύ γεύμα.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις λαχματζούν στην Κωνσταντινούπολη ψάξε σε διαφορετικές γειτονιές μακριά από τα τουριστικά μέρη. Αναζήτησε τοπικά εστιατόρια που ειδικεύονται στην τουρκική κουζίνα. Ορισμένες δημοφιλείς περιοχές είναι το Sultanahmet, το Beyoglu, το Kadikoy και το Karakoy.

Simit

Το Simit είναι ένα δημοφιλές τουρκικό κουλούρι, σαν το δικό μας κουλούρι Θεσσαλονίκης, γνωστό για το κυκλικό του σχήμα, την επικάλυψη σουσαμιού και την ελαφρώς μαστιχωτή υφή του. Καταναλώνεται ευρέως σε όλη την Τουρκία και μπορείς εύκολα να το βρεις παντού στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.

Μπορείς να αγοράσεις simit από διάφορα μέρη, όπως αρτοποιεία, πλανόδιους πωλητές, ακόμη και μερικές καφετέριες. Οι πλανόδιοι πωλητές συχνά μεταφέρουν δίσκους φρεσκοψημένου simit και το πουλούν στους περαστικούς. Μπορείς να απολαύσεις το simit μόνο του ή με συνοδευτικά όπως τυρί, ελιές ή τσάι.

Μία από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες για να απολαύσεις simit στην Κωνσταντινούπολη είναι γύρω από τις δημοφιλείς τουριστικές περιοχές όπως το Sultanahmet ή κοντά στο Βόσπορο. Επιπλέον, θα βρεις πωλητές simit κοντά σε κόμβους δημόσιων συγκοινωνιών, όπως στάσεις λεωφορείων και τερματικούς σταθμούς φέρι.



Η εξερεύνηση των τοπικών αγορών, ειδικά του διάσημου Μεγάλου Παζαριού και της Αγοράς Μπαχαρικών, μπορεί επίσης να είναι μια ευχάριστη εμπειρία για να ανακαλύψεις φρέσκο simit και άλλες τουρκικές λιχουδιές. Είτε περπατάς στους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είτε κάθεσαι σε ένα ζεστό καφέ, η δοκιμή ενός simit είναι απαραίτητη για μια αυθεντική γεύση της τουρκικής κουζίνας.

Kumpir

Το Kumpir είναι ένα δημοφιλές τουρκικό φαγητό δρόμου που αποτελείται από ψητή πατάτα που κόβεται και πολτοποιείται, αναμιγνύεται με βούτυρο και τυρί και στη συνέχεια ολοκληρώνεται με διάφορες γαρνιτούρες. Το αποτέλεσμα είναι ένα νόστιμο και χορταστικό πιάτο που είναι αγαπημένο τόσο των ντόπιων όσο και των επισκεπτών.

Στην Κωνσταντινούπολη θα βρεις kumpir σε πολλούς πάγκους street food και υπαίθριους πωλητές. Το Ortakoy, μια περιοχή στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, είναι ιδιαίτερα γνωστό για το kumpir. Εκεί, θα βρεις περίπτερα kumpir κατά μήκος της προκυμαίας που προσφέρουν μια ποικιλία από γαρνιτούρες για να διαλέξεις.

Μπορείς να επιλέξεις από ένα ευρύ φάσμα γαρνιτούρας, όπως ελιές, τουρσιά, καλαμπόκι, μπιζέλια, λουκάνικο, μαγιονέζα, κέτσαπ και πολλά άλλα. Η τελική δημιουργία είναι μια “γεμάτη” και γευστική ψητή πατάτα που γίνεται ένα χορταστικό σνακ ή γεύμα.

Μύδια

Τα μύδια είναι ένας δημοφιλής μεζές στην Κωνσταντινούπολη, που συχνά απολαμβάνονται με τη μορφή γεμιστών μυδιών γνωστών ως “midye dolma”. Αυτά τα μύδια είναι συνήθως γεμάτα με ένα καρυκευμένο μείγμα ρυζιού, κουκουναριού, σταφίδας και διαφόρων βοτάνων και μπαχαρικών. Στη συνέχεια μαγειρεύονται στον ατμό ή ψήνονται.

Θα βρεις midye dolma να πωλούνται από πλανόδιους πωλητές σε όλη την πόλη, ειδικά σε πολυσύχναστες περιοχές και κοντά στην προκυμαία. Δημοφιλείς τοποθεσίες για να απολαύσεις αυτό το σνακ περιλαμβάνουν την λεωφόρο Istiklal, το Eminonu και το Kadikoy. Οι πωλητές έχουν συχνά δίσκους με γεμιστά μύδια που μπορείς να τα αγοράσεις μεμονωμένα.



Είναι ένα μοναδικό και γευστικό σνακ που απολαμβάνουν ντόπιοι και επισκέπτες. Η κατανάλωση midye dolma δεν είναι μόνο μια γευστική εμπειρία, αλλά δίνει επίσης την εμπειρία της κουλτούρας του street food της Κωνσταντινούπολης. Φρόντισε να επιλέξεις αξιόπιστους πωλητές για να εξασφαλίσεις έτσι την φρεσκάδα και την ποιότητα των μυδιών.

Εστιατόρια για Καλό & Οικονομικό Φαγητό στην Πόλη

Για να δεις τον χάρτη κάνε κλικ επάνω του ή εδώ

Στην Πόλη θα βρεις πολλά καλά εστιατόρια στα οποία θα φας πεντανόστιμα και οικονομικά. Εδώ ξέχνα τις “διατροφές”, σταμάτησε να μετράς θερμίδες και απλά απόλαυσε. Εμείς δοκιμάσαμε και σου προτείνουμε:



Tatseven Restaurant

Πολύ κοντά στο Αιγυπτιακό Παζάρι μπαχαρικών το Tatseven είναι το παραδοσιακό Τούρκικο εστιατόριο-ψησταριά. Φημίζεται περισσότερο για το ψητό κοτόπουλο με σάλτσα σκόρδου το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις.

Έχει επίσης εξαιρετικό ντονέρ, κεμπάπ και είναι σίγουρο πως θα φύγεις απόλυτα χορτασμένος και ικανοποιημένος. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.

Imren Lokantasi

To Imren Lokantasi βρίσκεται πολύ κοντά στην Αγιά Σοφιά και είναι το κλασικό μαγειρείο στο οποίο θα βρεις όλα τα ντόπια φαγητά μαγειρεμένα σαν τα “σπιτικά”.

Είναι γεμάτο από ντόπιους (όπου βλέπεις ντόπιους είναι εγγύηση, γιατί απλά “αυτοί ξέρουν”), έχει πιάτα εξαιρετικής νοστιμιάς και είναι επίσης πολύ οικονομικό. Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις σούπα από κόκκινες φακές. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.



Canim Cigerim

Το Canim Cigerim βρίσκεται πολύ κοντά στο Πύργο του Γαλατά από όπου θα φτάσεις με ένα δεκάλεπτο περπάτημα.

Το εστιατόριο λειτούργησε πρώτη φορά το 1999 και η σπεσιαλιτέ του είναι τα ψημένα στα κάρβουνα σουβλάκια από αρνί, κοτόπουλο, μοσχάρι και συκώτι τα οποία συνοδεύονται με πίτες, κρεμμύδια, μαϊντανό, ρόκα, ντομάτα και πράσινη πιπεριά. Ουσιαστικά ο πελάτης δημιουργεί ο ίδιος φτιάχνοντας το πιάτο που του αρέσει. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.

Τι να Δοκιμάσεις Οπωσδήποτε στην Κωνσταντινούπολη

Μanti

Το Manti είναι ένα παραδοσιακό τουρκικό πιάτο από μικρά ζυμαρικά γεμισμένα με καρυκευμένο αρνίσιο κιμά. Αυτά τα ζυμαρικά συνήθως σερβίρονται με γιαούρτι, λιωμένο βούτυρο και με προαιρετικές προσθήκες όπως σκόρδο, μέντα και νιφάδες κόκκινου πιπεριού.

Στην Κωνσταντινούπολη, μπορείς να δοκιμάσεις manti σε διάφορα φαγάδικα, από τα μαγειρεία μέχρι τα πιο πολυτελή εστιατόρια . Ορισμένα μέρη μπορεί να έχουν τις δικές τους παραλλαγές του πιάτου, οπότε μπορείς να εξερευνήσεις διαφορετικές επιλογές για να ανακαλύψεις το στυλ manti που προτιμάς.



Μια περιοχή γνωστή για την ποικιλόμορφη γαστρονομική σκηνή της είναι η Besiktas, όπου μπορείς να βρεις εστιατόρια που προσφέρουν ποικιλία από τουρκικά πιάτα, συμπεριλαμβανομένου του manti. Επιπλέον, η περιοχή Kadikoy στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης είναι μια άλλη ζωντανή περιοχή με πολλές επιλογές για φαγητό.

To καλύτερο manti της Πόλης όμως θα το φας στο Bodrum Manti στο οποίο το μαγειρεύουν και τηγανιτό. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.

Cig Kofte

Το Çiğ köfte είναι ένα δημοφιλές τουρκικό πιάτο που παρασκευάζεται από πλιγούρι αναμεμειγμένο με κιμά, συνήθως μοσχαρίσιο ή αρνίσιο και διάφορα μπαχαρικά. Παραδοσιακά, το çiğ köfte παρασκευαζόταν με ωμό κρέας, αλλά για λόγους υγείας τώρα πια γίνεται συνήθως με προψημένο ή θερμικά επεξεργασμένο κρέας.

Το μείγμα ζυμώνεται μαζί με μπαχαρικά, πελτέ ντομάτας, σκόρδο, κρεμμύδι και πάστα κόκκινης πιπεριάς, δημιουργώντας μια γευστική και πικάντικη συνοχή ζύμης. Συχνά σερβίρεται με φύλλα μαρουλιού, μαϊντανό και λίγο λεμόνι.



Μία από τις ενδιαφέρουσες πτυχές του çiğ köfte είναι όταν καταναλώνεται σε σάντουιτς, χρησιμοποιώντας συνήθως για βάση επίπεδο ψωμί ή φύλλα μαρουλιού. Μπορείς να βρεις çiğ köfte στα εστιατόρια, σε καροτσάκια στον δρόμο ακόμη και σε ειδικά καταστήματα çiğ köfte σε όλη την Κωνσταντινούπολη και σε άλλα μέρη της Τουρκίας.

Αν θέλεις να απολαύσεις την καλύτερη εκδοχή αυτού του μεζέ θα πρέπει να πας στο εστιατόριο Sur Ocakbasi. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.

Κιουνεφέ

Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που δοκίμασα το καταπληκτικό κιουνεφέ και η γεύση του με ξετρέλλανε. Aποτελείται από φύλλο καταίφι εμποτισμένο με σιρόπι και στρωμένο με τυρί, συνήθως ανάλατο λευκό τυρί όπως το Akkawi ή μοτσαρέλα. Στη συνέχεια ψήνεται μέχρι να χρυσαφίσει και να γίνει τραγανό. Το επιδόρπιο συχνά γαρνίρεται με θρυμματισμένα φιστίκια Αιγίνης ή άλλους ξηρούς καρπούς.

Αν θέλεις να δοκιμάσεις το künefe θα το βρεις σε διάφορα ζαχαροπλαστεία, αρτοποιεία ή εστιατόρια σε όλη την πόλη. Ορισμένα μέρη ειδικεύονται σε παραδοσιακά τουρκικά επιδόρπια, προσφέροντας künefe μαζί με άλλες γλυκές λιχουδιές.



Όταν απολαμβάνει κανείς το künefe, είναι σύνηθες να το συνδυάζει με ένα φλιτζάνι τουρκικό τσάι ή καφέ έχοντας έτσι μια ευχάριστη ισορροπία μεταξύ των γλυκών και των ελαφρώς πικρών γεύσεων.

Το καλύτερο κιουνεφέ της Πόλης θα το φας στα ζαχαροπλαστεία Mado τα οποία είναι αλυσίδα και θα τα βρεις σε πολλά σημεία, ένα υπάρχει πολύ κοντά στην Αγιά Σοφιά. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.

Σιροπιαστά

Για υπέροχα σιροπιαστά και μυρωδάτο μπακλαβά θα πρέπει να τα αναζητήσεις στα καταστήματα Gulluoglu τα οποία φημίζονται για τα σιροπιαστά τους και ιδιαίτερα για τον μπακλαβά που μοσχομυρίζει φρέσκο βούτυρο.

Δοκίμασε επί τόπου και είναι σίγουρο πως θα επιστρέψεις με αρκετά πακέτα μπακλαβαδάκια στις αποσκευές σου. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.

Λουκούμια

Αν είσαι λάτρης των λουκουμιών τότε ένα είναι το μαγαζί οποίο πρέπει να πας για να φας τα καλύτερα λουκούμια που δοκίμασες ποτέ, το Haci Bekir.

Το πρώτο κατάστημα του Haci Bekir άνοιξε στην Κωνσταντινούπολη το 1777. Φημίζεται ιδιαίτερα για το Καϊμάκ λουκούμι, που η γεύση σου θα σου μείνει πραγματικά αξέχαστη! 

Εκτός από τα λουκούμια στην Τουρκία θα βρεις και σουτζούκ τα οποία είναι λουκούμια σε μακριές λωρίδες φτιαγμένα με ξηρούς καρπούς και μέλι αντί για ζάχαρη. Για περισσότερες πληροφορίες και για να δεις κριτικές, κλικ εδώ.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 4.8 / 5. Αριθμός Ψήφων 5

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

Comments:

  • 10/01/2020

    Δεν έχουμε ακόμα δοκιμάσει kumpir Και Manti , παρόλο που έχουμε ήδη πάει 3 φορές Τζίνα. Όπως τα λες, παράδεισος γεύσεων. Και το φαγητό από μόνο του λόγος αρκετός για να ξαναπάς!! Eτοιμάζουμε κι εμείς σιγά σιγά τα άρθρα μας για την Πόλη, που επισκεφτήκαμε πρόσφατα. Να έχουμε μια υπέροχη ταξιδιωτική χρονιά! Ολυμπιάννα από zoudia.gr

    reply...

post a comment

error: Content is protected !!