Top

Ισπανία: 10 Φαγητά και Γεύσεις που Πρέπει να Δοκιμάσεις

5
(3)

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείς την Ισπανία. Είναι η κουλτούρα, η ιστορία της, ο πολιτισμός, οι όμορφες πόλεις και τα χωριά της και μέσα σε όλα αυτά μια καταπληκτική κουζίνα.

Γεύσεις μεσογειακές, κάποιες γνώριμες, κάποιες άλλες όχι, γεύσεις που έχουν επηρεαστεί και από άλλους πολιτισμούς και το αποτέλεσμα είναι σίγουρο πως θα σε ενθουσιάσει.

Η κουζίνα κάθε λαού διαμορφώνεται μέσα από την ιστορία του. Μέσα από τις εισβολές και τις κατακτήσεις που τροποποιούν τις παραδόσεις ανάλογα με τα διαθέσιμα κάθε φορά συστατικά. Έτσι και στην Ισπανία, οι λαοί που πέρασαν από τα εδάφη της στο πέρασμα των αιώνων, άφησαν το αποτύπωμα, τις συνήθειες στην μαγειρική και τα δικά τους υλικά.


Ισπανία, χαμόν

Οι Έλληνες όταν κατέλαβαν την Εσπερία έφεραν πρώτη φορά στους Ισπανούς το ελαιόλαδο, οι Άραβες το ρύζι και τα καρυκεύματα, οι Φοίνικες τις σάλτσες και οι μεγάλοι Ισπανοί θαλασσοπόροι έφεραν φρούτα και λαχανικά από άλλους τόπους.

Αποτέλεσμα μια κουζίνα γεμάτη μυρωδιές και μοναδικές γεύσεις που συνεχώς εξελίσσεται χρησιμοποιώντας πάντα υλικά του τόπου της.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Το Ισπανικό Breakfast

Λάτρεψα το Ισπανικό πρωινό γιατί έχει γεύσεις μεζογειακές, γνώριμες και αυθεντικές. Ψωμί, τυρί, φρέσκια ντομάτα και παρθένο ελαιόλαδο είναι το πιο συνηθισμένο πρωινό για τους Ισπανούς.

Θά’λεγα μάλιστα πως θα έπρεπε να είναι και το δικό μας, μιας και όλα αυτά τα προϊόντα είναι πράγματα που παράγουμε κατά κόρον στην πατρίδα μας και μας χαρακτηρίζουν απόλυτα.



El Desayuno

Το el desayuno είναι το πιο συνηθισμένο Ισπανικό πρωϊνό. Φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ραντισμένες με ελαιόλαδο, τριμμένη φρέσκια ντομάτα, χαμόν και κομμάτια τυριού.

Απλό, γευστικό, απόλυτα μεσογειακό και υπέροχο! Μου θύμισε το δικό μας “ψωμί με ντομάτα και τυρί” που μας έφτιαχναν οι μανάδες μας για κολατσιό πολύ πριν “ανακαλύψουμε” τα τοστ και φυσικά το λάτρεψα.

Churros

Τα τσούρος είναι μια λιχουδιά που μπορείς να φας στην Ισπανία οποιαδήποτε ώρα, όμως οι Ισπανοί συνηθίζουν να τα τρώνε στο πρωϊνό τους. Μοιάζουν με τραγανά λουκουμαδάκια σε μακρόστενα μπαστουνάκια τα οποία πασπαλίζουν με ζάχαρη και κανέλλα και συνηθέστερα τα βουτάνε μέσα σε λιωμένη σοκολάτα.

Τα Churros είναι μια κοινή απόλαυση στην Ισπανία και μπορείς να τα βρεις σε διάφορα μέρη, όπως οι churrerías (εξειδικευμένα καταστήματα churros), σε καφετέριες, ακόμη και στον δρόμο. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλές σνακ και κατά τη διάρκεια φεστιβάλ και εορτασμών.

Που θα τα Φας

Αν βρίσκεσαι στην Μαδρίτη τα καλύτερα τσούρος θα τα βρεις στην chocolateria San Gines.  Βρίσκεται στην οδό Pasadizo de San Gines στον αριθμό 5.

Τάπας – Οι Ισπανικοί Μεζέδες

Τα τάπας είναι μια γαστρονομική συνήθεια των Ισπανών που ξεκίνησε λένε όταν κάποιοι μαγαζάτορες άρχισαν να χρησιμοποιούν μικρές φέτες ψωμιού για να σκεπάζουν οι πελάτες το ποτήρι τους και να προστατεύουν το ποτό τους από την σκόνη (τάπας στα Ισπανικά σημαίνει “κάλυμα”, “σκέπασμα”).

Στην συνέχεια άρχισαν να τοποθετούν πάνω στο ψωμί αλλαντικά, μικρά κομμάτια από τυρί ή θαλασσινά και βλέποντας πως με αυτόν το τρόπο η κατανάλωση του ποτού αυξανόταν καθιέρωσαν τα τάπας. Σήμερα υπάρχουν πολλά μπαρ που προσφέρουν τα τάπας δωρεάν μαζί με το ποτό.



Παραδοσιακά Ισπανικά Γλυκά

Tortilla De Patatas (Τορτίγια)

Η τορτίγια de patatas, γνωστή και σαν ισπανική ομελέτα ή ισπανική ομελέτα πατάτας, είναι ένα παραδοσιακό και εμβληματικό πιάτο στην ισπανική κουζίνα. Αυτό το ευπροσάρμοστο και γευστικό πιάτο απολαμβάνεται σε όλη την Ισπανία και έχει γίνει δημοφιλές παγκοσμίως.

Η τορτίγια de patatas παρασκευάζεται με απλά και άμεσα διαθέσιμα συστατικά. Αυτά τα συστατικά περιλαμβάνουν αυγά, πατάτες, κρεμμύδια, ελαιόλαδο και αλάτι. Ορισμένες παραλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν πρόσθετα υλικά όπως πράσινες πιπεριές ή μελιτζάνες που αντικατοπτρίζουν τις διαφορετικές γαστρονομικές παραδόσεις κάθε τόπου χωριστά.

Patatas Bravas (Πατάτες Μπράβας)

Οι πατάτες μπράβας είναι άλλο ένα κλασικό και αγαπημένο ισπανικό πιάτο, που βρίσκεται συνήθως σε τάπας μπαρ σε όλη την Ισπανία. Αποτελείται από τραγανές, τηγανητές πατάτες σερβιρισμένες με πικάντικη σάλτσα με βάση την ντομάτα και είναι μια δημοφιλής επιλογή για όσους απολαμβάνουν τολμηρές γεύσεις.

Οι πατάτες είναι κομμένες σε κυβάκια τηγανίζονται σε ελαιόλαδο και σερβίρονται γαρνιρισμένες με την πικάντικη σως η οποία φτιάχνεται με μαγιονέζα, μια γερή δόση τσίλι, πιπέρι καγιέν ή καπνιστή πάπρικα, ξύδι από σέρι και άλλα καρυκεύματα. Η νοστιμιά είναι αδιαπραγμάτευτη.

Jamon (Χαμόν)

Το Χαμόν είναι το πιο γνωστό ισπανικό αλλαντικό. Πρόκειται για ζαμπόν που ωριμάζει τουλάχιστον για δυο χρόνια. Το καλύτερο Χαμόν είναι το Ιμπέρικο ντε Μπελότα.

Προέρχεται από ράτσα Ιβηρικών χοίρων που τρέφονται αποκλειστικά με βελανίδια στις ήσυχες και απέραντες εκτάσεις των Ισπανικών δασών.

Αυτό το Χαμόν είναι ανώτερης ποιότητας με έντονη συμπυκνωμένη γεύση, υπέροχη υφή και είναι το πιο ακριβό αλλαντικό στην Ισπανία, αν όχι σε ολόκληρο τον κόσμο. Σερβίρεται κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες.



Paella (Παέγια)

Η παέγια είναι παραδοσιακό ισπανικό φαγητό με ρύζι που ξεκίνησε από την περιοχή της Βαλένθια. Θεωρείται μάλιστα σαν το εθνικό φαγητό της Ισπανίας.

Πήρε το όνομα της από το ανοιχτό σκεύος μέσα στο οποίο την μαγειρεύουν, γιατί paella στην παλιά διάλεκτο της Βαλένθιας σημαίνει τηγάνι.

Φτιάχνεται σε τρεις εκδοχές η μια είναι με κοτόπουλο, η άλλη με θαλασσινά, ενώ στην τρίτη εκδοχή φτιάχνεται μόνο με λαχανικά. Και στις τρεις περιπτώσεις χρησιμοποιούν σαφράν το οποίο δίνει το χρώμα στο ρύζι.

Gazpacho (Γκασπάτσο)

Το Gazpacho είναι μια δροσιστική και κρύα ισπανική σούπα, ιδιαίτερα δημοφιλής κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Προέρχεται από τις νότιες περιοχές της Ισπανίας, όπου το κλίμα είναι ζεστό και χρησιμοποιούν άφθονα υλικά.

Η ιστορία λέει πως την έφεραν στην Ισπανία οι Ρωμαίοι και αργότερα έγινε βασικό φαγητό της Ανδαλουσιανής κουζίνας και ιδιαίτερα της Σεβίλλης, της Κόρδοβας και της Γρανάδας. Η ντομάτα προστέθηκε στην συνταγή κατά τον 19ο αιώνα και έτσι επικράτησε.



Το Gazpacho έχει γίνει δημοφιλές και εκτός της Ισπανίας. Το προτιμούν σε όλον τον κόσμο σαν ένα υγιεινό, γευστικό και δροσερό πιάτο. Συχνά εμφανίζεται στη διεθνή κουζίνα και είναι αγαπημένο σε όσους αγαπούν και αναζητούν τις μεσογειακές γεύσεις.

Croquetas (Κροκέτες)

Οι αγαπημένες μικρών και μεγάλων κροκέτες, είναι ένα δημοφιλές ισπανικό πιάτο που αποτελείται από μικρά παναρισμένα και τηγανισμένα ρολά, γεμισμένα με τυρί, χαμόν, μανιτάρια και ό,τι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου, μαζί με μπεσαμέλ.

Απολαμβάνονται σαν τάπας, ορεκτικά ή σνακ και υπάρχουν πολλές παραλλαγές που αντικατοπτρίζουν τις τοπικές αλλά και τις προσωπικές προτιμήσεις. Είναι ένα γρήγορο και πολύ νόστιμο συνοδευτικό με το κυρίως φαγητό. Οι Ισπανοί το παραγγέλνουν πολύ με τα τάπας καθώς είναι εξαιρετικό συνοδευτικό για το κρασί.

Gambas al Ajillo (Γαρίδες Σκόρδου)

Tο διάσημο Gambas al Ajillo αποτελεί την πεμπτουσία της ισπανικής απόλαυσης. Το πιάτο αναδεικνύει την αγάπη της χώρας για τα θαλασσινά, το σκόρδο και το ελαιόλαδο, προσφέροντας μια έκρηξη γεύσεων που παραμένει στο στόμα πολύ μετά την τελευταία μπουκιά.

Όλα τα Ισπανικά εστιατόρια αλλά και τα τάπας μπαρ σερβίρουν αυτόν τον μεζέ. Είναι γαρίδες μαγειρεμένες με φρέσκια ντομάτα, ελαιόλαδο, σκόρδο και πικάντικες κόκκινες πιπεριές. Ο καλύτερος τρόπος για να το φας είναι να βάλεις μια κουταλιά πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, να προσθέσεις λίγο ακόμα καγιέν και μαϊντανό και να το απολαύσεις.

Chorizo (Λουκάνικο)

Το Chorizo είναι ένα πολύ γευστικό λουκάνικο που έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος της ισπανικής μαγειρικής ταυτότητας. Αποτελείται από έναν μοναδικό συνδυασμό χοιρινού, καπνιστής πάπρικας, σκόρδου και άλλων καρυκευμάτων, δημιουργώντας ένα λουκάνικο που είναι τόσο αλμυρό όσο και πικάντικο.

Ανάλογα την περιοχή θα το βρεις σε διαφορετικές παραλλαγές. Το Chorizo υπάρχει σε δύο κύριες ποικιλίες: φρέσκο (chopable) και το ωριμασμένο (σε φέτες).



Το φρέσκο chorizo είναι άψητο, ιδανικό για μαγείρεμα σε σούπες, ή φαγητά “κατσαρόλας”. Από την άλλη, το ωριμασμένο chorizo ξηραίνεται στον αέρα και ωριμάζει, οπότε μπορεί να τεμαχιστεί και να το απολαύσει κανείς σαν σνακ ή σαν συνοδευτικό μαζί με τυρί και κρασί.

Cochinillo Asado (Ψητό Γουρουνάκι)

Το cochinillo asado είναι ένα πιάτο γεμάτο παράδοση. Αυτό το ψητό γουρουνάκι αναδεικνύει τη μαγειρική μαεστρία και τον γαστρονομικό πλούτο της Ισπανίας, προσφέροντας μια χυμώδη και γευστική εμπειρία σε όσους έχουν την τύχη να το δοκιμάσουν.

Αυτή η σπεσιαλιτέ επικεντρώνεται γύρω από το λεπτό και τρυφερό κρέας από μικρό γουρουνάκι 4-6 κιλών που τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα. Αφού το καρυκεύσουν με απλά αλλά βασικά συστατικά όπως το σκόρδο, το αλάτι και το ελαιόλαδο το ψήνουν αργά σε ξυλόφουρνο.

Βιτρίνα εστιατορίου στην Σεγκόβια

Το αποτέλεσμα είναι ένα πιάτο γνωστό για την τραγανή, “κριτσανιστή” πέτσα του και το απίστευτα ζουμερό και γευστικό κρέας. Το πιο νόστιμο cochinillo asado θα το φας στην Σεγκόβια η οποία φημίζεται για το ψητό γουρουνάκι αλλά φυσικά θα το βρεις και οπουδήποτε αλλού την Ισπανία.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.



Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 5 / 5. Αριθμός Ψήφων 3

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!