Top

Η Αυθεντική Ηπειρώτικη Αλευρόπιτα

0
(0)

Η Ήπειρος φημίζεται για την γαστρονομία της και κυρίως για τις πίτες της. Έχοντας φίλη Ηπειρώτισσα θαύμαζα πάντα το γεγονός πως έφτιαχνε πίτες χρησιμοποιώντας υλικά που εμένα ούτε θα μου πήγαινε ποτέ ο νους. Από τα χέρια της έφαγα πριν πάρα πολλά χρόνια, για πρώτη φορά στην ζωή μου, αλευρόπιτα και είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί.

Η αλευρόπιτα ή κουρκουτόπιτα, είναι η πίτα που σηματοδοτεί την Ηπειρώτικη κουζίνα. Φτιάχνεται με ελάχιστα “ταπεινά” υλικά τα οποία βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Αλεύρι, νερό, γιαούρτι, τυρί φέτα ή ανθότυρο και σε πολύ λίγα λεπτά έτοιμος ο χυλός. Ένας απλός χυλός που όταν ψηθεί μετουσιώνεται σε πεντανόστιμη πίτα που θα σε χορτάσει και θα γίνει το αγαπημένο σου σνακ για όλες τις ώρες.

Κάθε φορά που βρισκόμουν στην Ήπειρο καλεσμένη σε τραπέζι, με όσα εδέσματα και αν ήταν αυτό φορτωμένο, πάντα υπήρχε και αλευρόπιτα. Και κάθε φορά με ξάφνιαζε η απίστευτη νοστιμιά της. Έτσι ρώτησα, έμαθα και θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω όλα τα μυστικά για να την φτιάξεις.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λαδένια, η Κιμωλιάτικη Πίτα που Ξεπερνά σε Γεύση την Πίτσα

Τα Μυστικά της Ηπειρώτικης Αλευρόπιτας

Αρχικά να σου πω ότι δεν είναι δα και επιστήμη το να φτιάξεις αλευρόπιτα. Χρειάζονται λίγα λεπτά και ακόμα λιγότερα υλικά για να έχεις σύντομα όλη την απόλαυση στο πιάτο σου. Και παρ’ όλο που πολλές συνταγές για αλευρόπιτα αναφέρουν μεταξύ των άλλων υλικών και αυγά, η δική μου ορίτζιναλ εκδοχή, έτσι όπως μου την μετέφερε η Ηπειρώτισσα φίλη, δεν περιλαμβάνει αυγά.

Τι να Ξέρεις για την Αλευρόπιτα

αλευρόπιτα, Ηπείρου

Τα Υλικά για την Αλευρόπιτα

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Κρητικά Μυζηθροπιτάκια με Μέλι

Πως θα Φτιάξεις την Αλευρόπιτα

Δεν υπάρχει τίποτα μυστήριο και τίποτα περίπλοκο στην παρασκευή αυτής της πίτας. Είναι τόσο απλή που θα τελειώσεις πριν καλά καλά το καταλάβεις. Γι’ αυτό και θα γίνει η λύση για κείνα τα βράδια που δεν θα έχει μείνει φαγητό ή όταν θα θέλεις να ετοιμάσεις κάτι εύκολο για να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο.

Πριν ξεκινήσεις απλώνεις την μισή περίπου ποσότητα από το ελαιόλαδο σε ένα ρηχό ταψί έτσι ώστε να καλύψει όλη του την επιφάνεια και το βάζεις στον φούρνο να κάψει.

Ανακατεύεις όλα τα υλικά, (εκτός από τα τυριά), μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα του ελαιόλαδου σε ένα μπολ. Πρέπει να γίνει ένας χυλός λίγο πιο αραιός από αυτόν του κέϊκ. Προσθέτεις λίγο αλάτι (μην το παρακάνεις γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Βγάζεις το ταψί που έχει “κάψει” στον φούρνο και ρίχνεις μέσα σε αυτό προσεκτικά τον χυλό κουνώντας το έτσι ώστε ο χυλός να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του. Ρίχνεις πάνω από τον χυλό την φέτα και το ανθότυρο θρυμματίζοντας τα με τα χέρια σου έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.

Ψήνεις για 40-45 λεπτά στις αντιστάσεις και στους 200 βαθμούς.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 0 / 5. Αριθμός Ψήφων 0

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!