Η Αυθεντική Ηπειρώτικη Αλευρόπιτα
Η Ήπειρος φημίζεται για την γαστρονομία της και κυρίως για τις πίτες της. Έχοντας φίλη Ηπειρώτισσα θαύμαζα πάντα το γεγονός πως έφτιαχνε πίτες χρησιμοποιώντας υλικά που εμένα ούτε θα μου πήγαινε ποτέ ο νους. Από τα χέρια της έφαγα πριν πάρα πολλά χρόνια, για πρώτη φορά στην ζωή μου, αλευρόπιτα και είχα πραγματικά εντυπωσιαστεί.
Η αλευρόπιτα ή κουρκουτόπιτα, είναι η πίτα που σηματοδοτεί την Ηπειρώτικη κουζίνα. Φτιάχνεται με ελάχιστα “ταπεινά” υλικά τα οποία βρίσκονται σε κάθε σπίτι. Αλεύρι, νερό, γιαούρτι, τυρί φέτα ή ανθότυρο και σε πολύ λίγα λεπτά έτοιμος ο χυλός. Ένας απλός χυλός που όταν ψηθεί μετουσιώνεται σε πεντανόστιμη πίτα που θα σε χορτάσει και θα γίνει το αγαπημένο σου σνακ για όλες τις ώρες.
Κάθε φορά που βρισκόμουν στην Ήπειρο καλεσμένη σε τραπέζι, με όσα εδέσματα και αν ήταν αυτό φορτωμένο, πάντα υπήρχε και αλευρόπιτα. Και κάθε φορά με ξάφνιαζε η απίστευτη νοστιμιά της. Έτσι ρώτησα, έμαθα και θα προσπαθήσω να σου μεταφέρω όλα τα μυστικά για να την φτιάξεις.
Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Λαδένια, η Κιμωλιάτικη Πίτα που Ξεπερνά σε Γεύση την Πίτσα
Τα Μυστικά της Ηπειρώτικης Αλευρόπιτας
Αρχικά να σου πω ότι δεν είναι δα και επιστήμη το να φτιάξεις αλευρόπιτα. Χρειάζονται λίγα λεπτά και ακόμα λιγότερα υλικά για να έχεις σύντομα όλη την απόλαυση στο πιάτο σου. Και παρ’ όλο που πολλές συνταγές για αλευρόπιτα αναφέρουν μεταξύ των άλλων υλικών και αυγά, η δική μου ορίτζιναλ εκδοχή, έτσι όπως μου την μετέφερε η Ηπειρώτισσα φίλη, δεν περιλαμβάνει αυγά.
Τι να Ξέρεις για την Αλευρόπιτα
- Η αλευρόπιτα πρέπει να είναι πολύ λεπτή σε πάχος, όσο είναι περίπου η πίτσα.
- Δεν χρησιμοποιούμε μπέικιν αλλά ούτε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (είπαμε θέλουμε να γίνει λεπτή)
- Την μισή περίπου ποσότητα από το λάδι την απλώνουμε στο ταψί και το βάζουμε στον φούρνο να κάψει πριν ρίξουμε μέσα τον χυλό, έτσι η πίτα μας θα γίνει κρατσανιστή.
- Η αλευρόπιτα είναι έτοιμη όταν οι άκρες της είναι ξεροψημένες
- Όταν η πίττα είναι έτοιμη πρέπει να ξεκολλά εύκολα από το ταψί. Έτσι την μεταφέρεις εύκολα σε ξύλο κοπής και την κόβεις σε κομμάτια.
- Χρησιμοποίησε ένα ρηχό ταψί για να την ψήσεις και φρόντισε το πάχος της μέσα στο ταψί να μην είναι περισσότερο από το πάχος ενός δαχτύλου.
- Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σαν μεζούρα για τα υλικά σου το κεσεδάκι από το γιαούρτι.
Τα Υλικά για την Αλευρόπιτα
- 3 φλυτζάνια (ή κεσεδάκια) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 φλυτζάνια (ή κεσεδάκια) νερό
- 1/2 φλυτζάνι (ή κεσεδάκι) λάδι
- 1 φλυτζάνι (ή κεσεδάκι) γιαούρτι
- 250 γρ. φέτα & 250 γρ. ανθότυρο (ή 1/2 κιλό φέτα)
- λίγο αλάτι & πιπέρι
Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Κρητικά Μυζηθροπιτάκια με Μέλι
Πως θα Φτιάξεις την Αλευρόπιτα
Δεν υπάρχει τίποτα μυστήριο και τίποτα περίπλοκο στην παρασκευή αυτής της πίτας. Είναι τόσο απλή που θα τελειώσεις πριν καλά καλά το καταλάβεις. Γι’ αυτό και θα γίνει η λύση για κείνα τα βράδια που δεν θα έχει μείνει φαγητό ή όταν θα θέλεις να ετοιμάσεις κάτι εύκολο για να πάρουν τα παιδιά μαζί τους στο σχολείο.
Πριν ξεκινήσεις απλώνεις την μισή περίπου ποσότητα από το ελαιόλαδο σε ένα ρηχό ταψί έτσι ώστε να καλύψει όλη του την επιφάνεια και το βάζεις στον φούρνο να κάψει.
Ανακατεύεις όλα τα υλικά, (εκτός από τα τυριά), μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα του ελαιόλαδου σε ένα μπολ. Πρέπει να γίνει ένας χυλός λίγο πιο αραιός από αυτόν του κέϊκ. Προσθέτεις λίγο αλάτι (μην το παρακάνεις γιατί η φέτα είναι ήδη αλμυρή) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βγάζεις το ταψί που έχει “κάψει” στον φούρνο και ρίχνεις μέσα σε αυτό προσεκτικά τον χυλό κουνώντας το έτσι ώστε ο χυλός να απλωθεί σε όλη την επιφάνεια του. Ρίχνεις πάνω από τον χυλό την φέτα και το ανθότυρο θρυμματίζοντας τα με τα χέρια σου έτσι ώστε να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
Ψήνεις για 40-45 λεπτά στις αντιστάσεις και στους 200 βαθμούς.
Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο FaceBook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter