Top

Αγία Σοφία: από Βυζαντινή Κληρονομιά σε Τζαμί

4.5
(2)

Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι από τα σημαντικότερα μνημεία στην ιστορία αλλά και ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού.

Κανένα άλλο μνημείο του Βυζαντίου δεν συνδέθηκε τόσο απόλυτα με τον Ελληνισμό και κανένα άλλο δεν έγινε το απόλυτο σύμβολο των ιδανικών ενός ολόκληρου του έθνους.

Όποιος επισκέπτεται την Πόλη, ακόμα και αν δεν είναι Έλληνας, θα επισκεφθεί απαραίτητα και την Αγιά Σοφιά. Γιατί απλά, το ένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Αγία Σοφία & Ιστορία

Η Αγία Σοφία θεμελιώθηκε το 330 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά τελικά κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό τον Α’ το 532-537 μ.Χ. Για το χτίσιμο της συγκεντρώθηκαν δέκα χιλιάδες άριστοι τεχνίτες απ’ όλο τον κόσμο υπό την επίβλεψη σπουδαίων μηχανικών της εποχής, του Ανθέμιου από τις Τράλλεις της Λυδίας και του Ισίδωρου από την Μίλητο. 

Ο ναός καθιερώθηκε με το όνομα του Ιησού Χριστού ως “η Σοφία του Θεού” και γι’ αυτό η μέρα που γιόρταζε ήταν η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα της γεννήσεως του Χριστού.



Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο ναός υπέστη σοβαρές τροποποιήσεις που αλλοίωσαν την όψη του και μεταβλήθηκε σε τζαμί. Ο σταυρός που υπήρχε στην κορυφή του θόλου αφαιρέθηκε και στην θέση του μπήκε η ημισέληνος, ενώ παράλληλα φτιάχτηκαν και οι τέσσερις μιναρέδες.

Εκτός από τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο ο ναός της Αγίας Σοφίας ξεχώριζε και για τα εκπληκτικά του ψηφιδωτά τα οποία όμως έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα των αιώνων.

Τι Ισχύει Σήμερα στην Αγία Σοφία

Από το 2020, η Αγία Σοφία λειτουργεί και πάλι σαν τζαμί. Αυτή η μετατροπή προκάλεσε διεθνείς αντιδράσεις, με πολλούς να θεωρούν την απόφαση πλήγμα για την πολιτιστική κληρονομιά.

Σε ανακοίνωση που έκανε το 2020 η UNESCO τόνισε ότι η Αγία Σοφία “είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς” και ότι η μετατροπή της “θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά την καθολική αξία” του μνημείου. Ζήτησε από την Τουρκία να ξεκινήσει διάλογο με σκοπό να βρεθεί λύση που να σέβεται την παγκόσμια κληρονομιά.



Η Τουρκία, σαν κράτος-μέλος της UNESCO, έχει την υποχρέωση να προστατεύει τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς που βρίσκονται στο έδαφός της. Η UNESCO έχει επίσης θέσει το μνημείο σε “λίστα κινδύνου”, τονίζοντας την ανάγκη για “ενίσχυση της προστασίας” του. Παρά τις διαμαρτυρίες της UNESCO όμως, η Αγία Σοφία παραμένει τζαμί.

Πληροφορίες για τους Επισκέπτες

Από τις 15 Ιανουαρίου του 2024, οι τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν την Αγία Σοφία πρέπει να πληρώσουν είσοδο 25 ευρώ. Μπορείς είτε να αγοράσεις online το εισιτήριο σου ή από τα εκδοτήρια που βρίσκονται στην είσοδο της Αγίας Σοφίας.

Ο ναός είναι κλειστός για προσευχή πέντε φορές την ημέρα. Οι επισκέπτες, όπως ισχύει για όλους τους ιερούς χώρους, οφείλουν να είναι σεμνά ντυμένοι και να αφαιρούν τα παπούτσια τους πριν μπουν.

Το Μεγαλείο του Θόλου

Kάθε άνθρωπος που μπαίνει στο εσωτερικό αυτού του μνημειώδους ναού αισθάνεται δέος για το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αντικρύζει. Κάθε Έλληνας αισθάνεται παράλληλα και συγκίνηση.

Παρ’ όλη την εμφανή εγκατάλειψη, τις φθορές και τις καταστροφές η Αγία Σοφία εντυπωσιάζει με το μέγεθος, την αρχιτεκτονική, τους πολύχρωμους κίονες και ιδιαίτερα με τον τρούλο που μοιάζει να αιωρείται με κάποιο μαγικό τρόπο πάνω από το κεφάλι σου.



O θόλος της Αγίας Σοφίας υπήρξε ο μεγαλύτερος την εποχή της κατασκευής του. Έχασε τα πρωτεία μετά την κατασκευή του θόλου της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη. Έχει διάμετρο 31,24 μέτρα και βρίσκεται σε ύψος 55,6 μέτρων.

Οι δυο αρχιτέκτονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κάτι πρωτοφανές, να φτιάξουν ένα στρογγυλό τρούλο και να τον τοποθετήσουν πάνω σε μια τετράγωνη κατασκευή!

Αγία Σοφία Μουσείο

Η Αγία Σοφία φιλοξενούσε ένα τεράστιο αριθμό από κειμήλια, όπως μια πέτρα από τον τάφο του Ιησού, την λόγχη που διαπέρασε την πλευρά Του, το σάβανο Του καθώς και οστά του Απόστολου Θωμά και άλλων αγίων.
Όλα αυτά χάθηκαν με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης όταν η Αγία Σοφία λεηλατήθηκε και βεβηλώθηκε.


ΜΠΟΡΕΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ:

Εκδρομή στα Πριγκηπόνησα με Κόστος όσο ένα Εισιτήριο

Διάβασε περισσότερα:


Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Οι τοιχογραφίες πάνω από τα εξαιρετικά εσωτερικά ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τις ανακαινίσεις του 19ου αιώνα διορθώνονταν με προσοχή.

Το πρώτο από τα επιβλητικά βυζαντινά ψηφιδωτά βρίσκεται πάνω από την Ωραία Πύλη και δείχνει τον Χριστό σε θρόνο έχοντας δίπλα του γονατιστό τον αυτοκράτορα.



Στο ισόγειο υπάρχει ακόμα ένα πολύ όμορφο ψηφιδωτό που απεικονίζει την Παναγία καθισμένη σε θρόνο κρατώντας στην αγκαλιά τον Ιησού Χριστό. Η Μεγαλόχαρη πλαισιώνεται από τους δυο μεγαλύτερους αυτοκράτορες εκείνης της εποχής, τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό.

Υγ. Δυστυχώς, μετά την μετατροπή του Ιερού ναού σε τζαμί από την Τούρκικη κυβέρνηση, δεν είμαι σίγουρη σε τι κατάσταση θα δεις σήμερα τον χώρο και τις τοιχογραφίες.


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

 

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 4.5 / 5. Αριθμός Ψήφων 2

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

Comments:

  • 05/02/2020

    Θέλω πολύ να πάω στην Αγία Σοφία μαζί με τα παιδιά!!

    reply...

post a comment

error: Content is protected !!