Top
konstantinoupolis-teleftea-mera-kai-epistrofi
()

Η Αγία (του Θεού) Σοφία στην Κωνσταντινούπολη είναι από τα σημαντικότερα μνημεία στην ιστορία αλλά και ένα από τα κορυφαία σύμβολα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Όποιος επισκέπτεται την Πόλη, ακόμα και αν δεν είναι Έλληνας, θα επισκεφθεί απαραίτητα και την Αγιά Σοφιά. Γιατί απλά, το ένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο. Κανένα άλλο μνημείο του Βυζαντίου δεν συνδέθηκε τόσο απόλυτα με τον Ελληνισμό και κανένα άλλο δεν έγινε το απόλυτο σύμβολο των ιδανικών ενός ολόκληρου του έθνους.

Πάρε την Istanbul Guided Museum Pass με διάρκεια 5 ημερών για να έχεις ελεύθερη πρόσβαση, παρακάμπτοντας τις ουρές αναμονής, στα κυριότερα μουσεία της Πόλης μαζί με ξενάγηση. Για περισσότερες πληροφορίες κάνε κλικ εδώ.

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ & ΙΣΤΟΡΙΑ

Photo Credits

Η Αγία Σοφία θεμελιώθηκε το 330 μ.Χ. από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο αλλά τελικά κατασκευάστηκε από τον Ιουστινιανό τον Α’ το 532-537 μ.Χ. Για το χτίσιμο της συγκεντρώθηκαν δέκα χιλιάδες άριστοι τεχνίτες απ’ όλο τον κόσμο υπό την επίβλεψη σπουδαίων μηχανικών της εποχής, του Ανθέμιου από τις Τράλλεις της Λυδίας και του Ισίδωρου από την Μίλητο.  Ο ναός καθιερώθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού ως “η Σοφία του Θεού” και γι’ αυτό η μέρα που γιόρταζε ήταν η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα της γεννήσεως του Χριστού.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης ο ναός υπέστη σοβαρές τροποποιήσεις που αλλοίωσαν την όψη του και μεταβλήθηκε σε τζαμί. Ο σταυρός που υπήρχε στην κορυφή του θόλου αφαιρέθηκε και στην θέση του μπήκε η ημισέληνος, ενώ παράλληλα φτιάχτηκαν και οι τέσσερις μιναρέδες.

Εκτός από τον πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο ο ναός της Αγίας Σοφίας ξεχώριζε και για τα εκπληκτικά του ψηφιδωτά τα οποία όμως έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στο πέρασμα των αιώνων και γίνεται προσπάθεια για την διάσωση τους.

Μπορεί ακόμα να σε ενδιαφέρει: Εκδρομή στα Πριγκηπόνησα με Κόστος όσο ένα Εισιτήριο

ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΣ – ΩΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ

O ναός, που τώρα πια λειτουργεί σαν μουσείο, είναι ανοιχτός  όλες τις μέρες της εβδομάδας εκτός από την Δευτέρα.

1 Απριλίου – 31 Οκτωβρίου – ανοιχτά καθημερινά από τις 9:00 έως τις 19:00.
1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου – ανοιχτά καθημερινά από τις 9:00 έως τις 17:00.
Τελευταία είσοδος μια ώρα νωρίτερα από την ώρα κλεισίματος.

Η πιο κοντινή στάση μετρό είναι αυτή του Aksaray (Γραμμή Μ1Α)

Καθημερινά συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου που περιμένει να μπει στην Αγία Σοφία. Γι’ αυτό και πάντα υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής για την είσοδο στον ναό. Είναι προτιμότερο λοιπόν να έχεις βγάλει από πριν τα εισιτήρια σου online. Έτσι θα παρακάμψεις την ουρά και θα μπεις απ’ ευθείας γλυτώνοντας πολύ χρόνο.

Κλείσε τα εισιτήρια σου για την είσοδο στην Αγία Σοφία κάνοντας κλικ εδώ για να αποφύγεις ταλαιπωρία και αναμονή

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ Ο ΘΟΛΟΣ

Photo Credits

Kάθε άνθρωπος που μπαίνει στο εσωτερικό αυτού του μνημειώδους ναού αισθάνεται δέος για το αρχιτεκτονικό αριστούργημα που αντικρύζει. Κάθε Έλληνας αισθάνεται παράλληλα και συγκίνηση. Παρ’ όλη την εμφανή εγκατάλειψη, τις φθορές και τις καταστροφές η Αγία Σοφία εντυπωσιάζει με το μέγεθος, την αρχιτεκτονική, τους πολύχρωμους κίονες και ιδιαίτερα με τον τρούλο που μοιάζει να αιωρείται με κάποιο μαγικό τρόπο πάνω από το κεφάλι σου.

O θόλος της Αγίας Σοφίας υπήρξε ο μεγαλύτερος την εποχή της κατασκευής του. Έχασε τα πρωτεία μετά την κατασκευή του θόλου της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στην Ρώμη. Έχει διάμετρο 31,24 μέτρα και βρίσκεται σε ύψος 55,6 μέτρων. Οι δυο αρχιτέκτονες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν κάτι πρωτοφανές, να φτιάξουν ένα στρογγυλό τρούλο και να τον τοποθετήσουν πάνω σε μια τετράγωνη κατασκευή!

ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟ

Η Αγία Σοφία φιλοξενούσε ένα τεράστιο αριθμό από κειμήλια, όπως μια πέτρα από τον τάφο του Ιησού, την λόγχη που διαπέρασε την πλευρά Του, το σάβανο Του καθώς και οστά του Απόστολου Θωμά και άλλων αγίων.
Όλα αυτά χάθηκαν με την κατάληψη της Κωνσταντινούπολης όταν η Αγία Σοφία λεηλατήθηκε και βεβηλώθηκε.

Μετά την πτώση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, ο Ατατούρκ μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσείο. Οι τοιχογραφίες πάνω από τα εξαιρετικά εσωτερικά ψηφιδωτά που ανακαλύφθηκαν τυχαία κατά τις ανακαινίσεις του 19ου αιώνα διορθώνονται με προσοχή.

Το πρώτο από τα επιβλητικά βυζαντινά ψηφιδωτά βρίσκεται πάνω από την Ωραία Πύλη και δείχνει τον Χριστό σε θρόνο έχοντας δίπλα του γονατιστό τον αυτοκράτορα. Στο ισόγειο υπάρχει ακόμα ένα πολύ όμορφο ψηφιδωτό που απεικονίζει την Παναγία καθισμένη σε θρόνο κρατώντας στην αγκαλιά τον Ιησού Χριστό. Η Μεγαλόχαρη πλαισιώνεται από τους δυο μεγαλύτερους αυτοκράτορες εκείνης της εποχής, τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό.

Δυστυχώς, η αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας μοιάζει να μην έχει τέλος, οπότε θα πρέπει να μην σε εκπλήξει το γεγονός πως μπορεί να δεις σκαλωσιές στον χώρο.

*Aκολούθησε το LoveForTravel στο FaceBook, το Ιnstagram και το Pinterest

 

INFO: Αυτή η ανάρτηση περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι αν κάνετε κλικ σε ορισμένους συνδέσμους και στη συνέχεια αγοράσετε ένα προϊόν εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν κοστίζει τίποτα επιπλέον σε εσάς, αλλά βοηθά στα έξοδα λειτουργίας αυτού του ιστότοπου. Σας ευχαριστώ που με υποστηρίξατε με αυτόν τον τρόπο.

PIN IT!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Travel-blogger, Writer, Editor, Photographer, Traveler, Happy Mom, Proud Grandma, Dreamer

Comments:

  • 05/02/2020

    Θέλω πολύ να πάω στην Αγία Σοφία μαζί με τα παιδιά!!

    reply...

post a comment