Top

Δημητσάνα: 4 Μέρη που Πρέπει να Επισκεφτείς

4.7
(3)

Η Δημητσάνα είναι ένα πολύ όμορφο χωριό με ωραία καταλύματα κι ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον που την κάνει αξέχαστη στον επισκέπτη. Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, γεγονός που την κάνει εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη γι’ αυτό και είναι ένας εκπληκτικός προορισμός ακόμα και για Σαββατοκύριακο.

Εκτός από το χωριό που είναι πραγματική απόλαυση και μόνο να περπατήσεις στα πέτρινα καλντερίμια του, η Δημητσάνα έχει και άλλα πολύ ενδιαφέροντα αξιοθέατα που δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς.

Δημητσάνα, Τι να Δεις

Για την Μονή του Τιμίου Προδρόμου έχω ήδη γράψει και μπορείς να διαβάσεις εδώ. Είναι ένα εκπληκτικό μοναστήρι μέσα στο φαράγγι του Λούσιου που η θέση του πάνω στα βράχια το κάνει μοναδικό.

Αποποίηση Ευθύνης: Αυτό το άρθρο μπορεί να περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει πως αν αγοράσεις κάτι από τους εξωτερικούς συνδέσμους εγώ θα λάβω μια μικρή προμήθεια. Δεν υπάρχει κανένα επιπλέον κόστος για σένα όμως αυτό συμβάλλει στα έξοδα συντήρησης αυτής της ιστοσελίδας. Ευχαριστώ πολύ.


Πως να χρησιμοποιήσεις τον χάρτη: Κάνε κλικ επάνω του ή εδώ για να ανοίξει ο χάρτης. Κάνε κλικ σε κάθε εικονίδιο για περισσότερες πληροφορίες. Για να τον προσθέσεις στους Χάρτες Google του δικού σου λογαριασμού κάνε κλικ στο αστέρι δίπλα από τον τίτλο του χάρτη. Στην συνέχεια άνοιξε το κινητό ή τον υπολογιστή σου πήγαινε στους Χάρτες Google κάνε κλικ στο κουμπί μενού και θα τον βρεις στην ενότητα “Τα μέρη σας” / “Χάρτες”


Η πρόσβαση είναι πολύ απλή καθώς υπάρχει χώρος για να αφήσεις το αυτοκίνητο και από εκείνο το σημείο με μια χαλαρή πεζοπορία σε βατό μονοπάτι, μέσα σε ένα μαγικό φυσικό περιβάλον, θα φτάσεις στο Μοναστήρι.

Εκτός όμως από την Μονή Τιμίου Προδρόμου  θα σου μιλήσω για τέσσερα ακόμα ενδιαφέροντα σημεία που δεν πρέπει να παραλαλείψεις να επισκεφτείς αν πας στην Δημητσάνα.


Οργάνωσε Εύκολα το Ταξίδι σου

  • Βρες οικονομικές πτήσεις: Πάντοτε συγκρίνω τις τιμές των πτήσεων για να βρω την πιο συμφέρουσα, γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Κλείσε εισιτήριο για το πλοίο: Για να μάθω τις ώρες των δρομολογίων και τις τιμές στα εισιτήρια των πλοίων χρησιμοποιώ πάντα την Ferryhopper
  • Έλεγξε εύκολα και γρήγορα αν χρειάζεσαι βίζα για το ταξίδι σου: Κλικ εδώ για έλεγχο και παραγγελία online
  • Κλείσε τη διαμονή σου: Υπάρχουν πολλές διαφορετικές πλατφόρμες διαμονής, αλλά καμία από αυτές δεν έχει τα πλεονεκτήματα της Booking
  • Ιδιωτική μεταφορά: Για να με περιμένει ο οδηγός στο αεροδρόμιο ή το λιμάνι και να με μεταφέρει με άνεση και ασφάλεια στον προορισμό μου, κάνω online κράτηση με την Welcome Pickups
  • Κλείσε online τις ξεναγήσεις σου: Οι περιηγήσεις από έμπειρους ξεναγούς απογειώνουν την εμπειρία του ταξιδιού, γι’ αυτό χρησιμοποιώ πάντα την GetYourGuide
  • Ενοικίαση αυτοκινήτου: Ο καλύτερος τρόπος για να νοικιάσεις ένα αυτοκίνητο σε προσιτή τιμή είναι να χρησιμοποιήσεις μια μηχανή αναζήτησης που να συγκρίνει τις τιμές από όλες τις εταιρείες ενοικίασης στην αγορά. Προσωπικά χρησιμοποιώ την Skyscanner
  • Πες αντίο στην ακριβή περιαγωγή, τις φυσικές κάρτες SIM και το αναξιόπιστο Wi-Fi: Ενεργοποίησε εδώ μια Airalo eSIΜ σε προσιτή τιμή
  • Ταξίδεψε ξέγνοιαστα: Κλείσε μια ταξιδιωτική ασφάλεια

Τι να Δεις στην Δημητσάνα

1. Το Σπίτι του Πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄

Το σπίτι του μάρτυρα Πατριάρχη Γρηγορίου Ε‘ ο οποίος γεννήθηκε το 1746 στην Δημητσάνα και απαγχονίστηκε από τους Τούρκους το 1821 στην Κωνσταντινούπολη, είναι ένα ιστορικό μνημείο που πρέπει να το δεις. Κι αυτό γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία αυτού του τόπου και κατά συνέπεια με την ιστορία της χώρας μας.

Το σπίτι βρίσκεται στο κέντρο του χωριού. Θα στρίψεις στο στενό δρομάκι δίπλα από το καφέ-ζαχαροπλαστείο “Λούσιος” το οποίο είναι πάνω στον κεντρικό δρόμο και θα το βρεις στα 50μ. δεξιά σου.



Καλά θα ήταν όμως να ρωτήσεις κάποιον στο χωριό για τις μέρες και τις ώρες που είναι ανοιχτό. Όταν βρεθήκαμε εμείς στην Δημητσάνα άνοιγε για το κοινό μόνο τα Σαββατοκύριακα.  Εκεί θα δεις το γραφείο του Πατριάρχη. Eικόνες, άμφια και άλλα εκκλησιαστικά είδη που χρονολογούνται από τον 18ο και 19ο αιώνα.

Η Ιστορία του Πατριάρχη

Ο Γεώργιος Αγγελόπουλος όπως ήταν το κοσμικό όνομα του Πατριάρχη, ήταν από φτωχή οικογένεια. Γονείς του ήταν ο Ιωάννης Αγγελόπουλος ο οποίος ήταν βοσκός και η Ασημίνα Αγγελοπούλου.

Αφού τελείωσε το δημοτικό στην Δημητσάνα το 1767 πήγε στη Σμύρνη όπου ένας θείος του που υπηρετούσε νεωκόρος στο ναό του Αγίου Γεωργίου της Σμύρνης, τον βοήθησε να σπουδάσει στο Γυμνάσιο της πόλης.

Από την παιδική του ηλικία ο Γεώργιος Αγγελόπουλος είχε σχέση με τη Μονή Φιλοσόφου της Αρκαδίας, μέσω της οποίας ενισχύθηκε ο έμφυτος ασκητισμός του. Έτσι, αποσύρθηκε στις Στροφάδες και στην εκεί Μονή του Αγίου Διονυσίου εκάρη μοναχός παίρνοντας το ιερατικό του όνομα Γρηγόριος.


Powered by GetYourGuide

Στη συνέχεια αφού σπούδασε θεολογία και φιλοσοφία στην Πατμιάδα Σχολή επέστρεψε στη Σμύρνη, κατόπιν πρόσκλησης του τότε Μητροπολίτη Σμύρνης Προκόπιου, όπου και χειροτονήθηκε διάκονος και αρχιδιάκονος.

Πολύ σύντομα χειροτονήθηκε ιερέας και κατόπιν ανέλαβε πρωτοσύγκελος Σμύρνης, θέση που διατήρησε μέχρι το 1785.

Το 1785 ο Μητροπολίτης Σμύρνης Προκόπιος εξελέγη Οικουμενικός Πατριάρχης, οπότε ο Γρηγόριος χειροτονήθηκε επίσκοπος και τον διαδέχθηκε στη Μητρόπολη Σμύρνης.

Την 1η Μαΐου του 1797, παραιτούμενος ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Γεράσιμος Γ΄ λόγω γήρατος διαδοχός του εξελέγη ομόφωνα ο από Σμύρνης μητροπολίτης Γρηγόριος, όπου και ανέλαβε στις 9 Μαΐου 1797 ως Γρηγόριος Ε΄.

Κατά την διάρκεια της τρίτης του Πατριαρχείας ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση οπότε και άρχισαν μαζικές διώξεις κατά των χριστιανών της Κωνσταντινούπολης.

Ο Σουλτάνος, υπό την πίεση ακραίων μουσουλμανικών διαδηλώσεων κατά των Ελλήνων, ζήτησε από τον Σεϊχουλισλάμη Χατζή Χαλίλ να εκδώσει διαταγή (φετφά), σχετικά με τη γενική σφαγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης.


Powered by GetYourGuide

Ο Χατζή Χαλίλ, ύστερα από διαβουλεύσεις με τον Γρηγόριο, ο οποίος του ξεκαθάρισε πως ο ίδιος και το Γένος ήταν αμέτοχοι στην επανάσταση, και βασιζόμενος σε ένα εδάφιο του Κορανίου, αρνήθηκε να εκδώσει τη φετφά τoυ Σουλτάνου ο οποίος εξοργισμένος τον τιμώρησε με θάνατο και θεώρησε υπεύθυνο και τον Γρηγόριο Ε’.

Mετά τη λειτουργία του Πάσχα (10 Απριλίου 1821) ο Γρηγόριος συνελήφθη, κηρύχθηκε έκπτωτος και φυλακίστηκε. Το απόγευμα της ίδιας μέρας απαγχονίστηκε στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο.

2. Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης

Ενάμιση περίπου χιλιόμετρο έξω από την Δημητσάνα, στην τοποθεσία Κεφαλάρι του Άι Γιάννη βρίσκεται το υπαίθριο μουσείο Υδροκίνησης που λειτουργεί με την στήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς. 

Το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα είναι ένα θεματικό μουσείο που προβάλλει τη σημασία της υδροκίνησης στην παραδοσιακή κοινωνία, παρουσιάζοντας τις βασικές τεχνικές που χρησιμοποιούν το νερό ως κύρια πηγή ενέργειας για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων.

Νερόμυλος

Πρόκειται για έναν χώρο ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου, μέσα στον οποίο, στην περίοδο της προβιομηχανικής εποχής, λειτουργούσε ένα μεγάλο βιοτεχνικό συγκρότημα που είχε ως κινητήρια δύναμή του το νερό της ομώνυμης πηγής, του γνωστού Κεφαλαριού του Αϊ-Γιάννη.


Powered by GetYourGuide

Νερόμυλος, βυρσοδεψείο, αλευρόμυλος,  μπαρουτόμυλος ακόμα κι ένα ρακοκάζανο σε μεταφέρουν πίσω στο παρελθόν και αναβιώνουν τις τεχνικές που χρησιμοποιούνταν τότε.

Το μέρος έχει εκπληκτική ομορφιά και αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να χαλαρώσεις σε αυτό μετά την επίσκεψη σου.

3. Μονή Φιλοσόφου

Είκοσι λεπτά έξω από την Δημητσάνα και μετά το χωριό Ζάτουνα ο δρόμος σε φέρνει στην Μονή Φιλοσόφου. Η Μονή υπάρχει από τον 17ο αιώνα,  έχει χαρακτηριστεί σαν διατηρητέο μνημείο και ανακαινίζεται υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σε αυτήν ζουν ο ηγούμενος και ένας καλόγερος ο οποίος θα σου προσφέρει λουκούμι, δροσερό νερό και θα απαντήσει με προθυμία σε όλες τις ερωτήσεις σου. Η Μονή είναι φτιαγμένη μέσα στην χαράδρα του Λούσιου σε ένα μαγικό φυσικό περιβάλλον.

Ιδρύθηκε μετά την Παλαιά Μονή σε ομαλότερο σημείο από ότι η πρώτη η οποία όμως δεν εγκαταλείφτηκε. Το τέμπλο του καθολικού είναι ξυλόγλυπτο με εξαιρετική διακόσμηση και φέρει εικόνες κρητικής τεχνοτροπίας που αποδίδονται στο ζωγράφο Βίκτωρα (1663).

Ο ναός αγιογραφήθηκε το 1693 με δαπάνη του «Μαυραηδή-πασά Φαρμάκη» από τη Στεμνίτσα, ο οποίος είχε εξισλαμισθεί, αλλά επανήλθε στο Χριστιανισμό επί Ενετοκρατίας.

Στη δυτική πλευρά του ναού υπάρχει απεικόνιση του δωρητή (υπό τη μορφή τυπικού Ανατολίτη με βλοσυρό ύφος, πολυτελές ένδυμα και κομπολόι) δίπλα στην Αγία Ελένη.

4. Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (Κρυφό Σχολειό) 

Από την νέα Μονή Φιλοσόφου ένα μονοπάτι θα σε οδηγήσει στην Παλαιά Μονή. Είναι μια διαδρομή περίπου 800 μέτρων μέσα στο καταπράσινο φαράγγι και παρ’ όλο που είναι κουραστική σε κάποια σημεία, εν τούτοις είναι σίγουρο πως θα την απολαύσεις.

Η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου είναι από τα πιο ιστορικά Βυζαντινά μνημεία της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 963 μ.Χ. κατά την διάρκεια της βασιλείας του Νικηφόρου Φωκά.

Ήταν χτισμένη στο εσωτερικό μιας σπηλιάς, πάνω από μια απόκρημνη χαράδρα και σήμερα διατηρείται μόνο ένα μικρό εκκλησάκι Βυζαντινής τεχνοτροπίας του 10ου αιώνα με τις αξιόλογες τοιχογραφίες του.

Από την υπόλοιπη μονή σώζονται μόνο ερείπια κελιών και άλλων κτισμάτων, καθώς και μια στέρνα. Η Παλαιά Μονή είναι γνωστή και σαν Κρυφό Σχολειό γιατί στα χρόνια της Τουρκοκρατίας λειτουργούσε εδώ το σχολείο το οποίο στην συνέχεια εξελίχθηκε σε Ιερατική Σχολή η οποία λειτούργησε στην Νέα Μονή.

Από αυτήν την Σχολή αναδείχτηκαν τέσσερις πατριάρχες Ιεροσολύμων, δύο Οικουμενικοί Πατριάρχες και πολλοί ανώτατοι εκκλησιαστικοί άνδρες όπως ο Γρηγόριος ο Ε΄ και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός.

Η Δημητσάνα είναι ένας εκπληκτικός προορισμός. Βρίσκεται μόλις 2 1/2 ώρες από την Αθήνα, μέσα σε καταπράσινο τοπίο και με πολλά ενδιαφέροντα σημεία για να επισκεφτείς. Εσύ έχεις πάει στην Δημητσάνα;


Αν σου άρεσε αυτό το άρθρο ίσως μπορείς να το μοιραστείς με τους φίλους σου. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε πολλά για μένα! Bεβαιώσου πως με ακολουθείς στο Facebook και το Instagram για να μαθαίνεις ταξιδιωτικά tips και να βλέπεις ακόμη περισσότερες φωτογραφίες! Αν δεν θέλεις να χάνεις κάθε νέα δημοσίευση κάνε εγγραφή στο Newsletter.

Πόσο Χρήσιμο ήταν Αυτό το Άρθρο για Σένα;

Βαθμολόγησε από το 1 έως το 5!

Μέση βαθμολογία 4.7 / 5. Αριθμός Ψήφων 3

Χωρίς ψήφους μέχρι στιγμής. Γίνε εσύ ο πρώτος που θα το ψηφίσει!

Αφού βρήκες αυτό το άρθρο χρήσιμο..

Ίσως μπορείς να με ακολουθήσεις στα social media!

Λυπάμαι πραγματικά που το άρθρο δεν ήταν χρήσιμο για σένα!

Βοήθησε με να το Βελτιώσουμε!

post a comment

error: Content is protected !!